De kersverse directeur ‘Informatie’ bij de VRT heeft Stalinistische trekjes

VRTtDe Vlaams openbare omroep – beter gekend als (B)VRT – heeft een directie ‘Informatie’ opgericht. Ze beseffen eindelijk dat hun ‘informatie’ tendentieus, vooringenomen en partijdig is, denkt een mens dan. Fout gedacht! Met de algemeen hoofdredacteur Nieuws, Luc Rademakers – die deze dienst zal leiden – zijn we weer een illusie armer of een desillusie rijker. Zelfs de potentiële pottenkijkers vallen weg, de dienst Informatie is voortaan een aparte directie binnen de VRT.

Nu dat de SP.A – hopelijk voor zeer lang – naar de oppositiebanken werd verwezen, had men van de nieuwe centrumrechtse Vlaamse regering tenminste verwacht dat ze schoon schip zouden maken. Deze kans – om de stallen uit te mesten – lieten ze aan zich voorbijgaan waardoor de socialisten hun greep op de openbare omroep bestendigen, zelfs versterken.

“Rademakers heeft een verdoken sp.a-etiket, zweert bij achterkamertjespolitiek en kiest voor politieke belangen in plaats van redactionele,” aldus Professor Frank Thevissen.

Het was diezelfde Rademakers, die in zijn vroegere hoedanigheid van algemeen hoofdredacteur van de Concentra-kranten, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg, de inmiddels overleden journalist Roger Van Houtte (1951-2011), lafhartig op straat zette.

Roger Van Houtte, slachtoffer van de ‘informatieve’ Rademakers.
Roger Van Houtte, slachtoffer van de ‘informatieve’ Rademakers.

Roger Van Houtte, journalist Antwerpse politiek, was te kritisch voor Patrick Janssens en zijn entourage, zo luidde het in SP.A kringen. Roger Van Houtte had, in hun ogen althans, ook de fout gemaakt om het VB als een ‘gewone’ partij te behandelen en te becommentariëren. Ook de ‘goede’ contacten tussen Van Houtte en wijlen Marie-Rose Morel, toenmalig Vlaams volksvertegenwoordiger, was niet naar de zin van de rode kameraden.

De socialisten eisten Roger’s hoofd en alzo geschiedde. Op aandringen van Robert ‘Steve’ Stevaert – lid van de werkplaats ‘La Tolérance’ van de Grootloge van België – werd Roger Van Houtte door Rademakers kaltgestellt. De Limburgse socialist was blijkbaar minder verdraagzaam dan de naam van zijn ‘werkplaats’ liet uitschijnen.

De volledige e-mailcorrespondentie – over het geëiste ontslag van Van Houtte – tussen de sp.a-top en Rademakers werd gelekt, we verzinnen het dus niet!

Dat een man als Rademakers de dienst Informatie van de VRT gaat leiden, is lachen met de goegemeente. Van de VRT, een instelling die volledig met belastingsgeld wordt gesubsidieerd, verwacht men totale objectiviteit. Informatie is van oudsher een kernopdracht van de openbare omroep, zo staat op hun webstek te lezen. ‘Objectieve’ was er beter aan voorafgegaan.

De aanstelling van Rademakers belooft met andere woorden weinig goeds.

5 comments

  1. Ik heb jaren geleden beslist om nooit nog naar televisie te kijken (ik heb zelfs geen kabelaansluiting). De VRT en alle andere zenders verspreiden niets dan leugens, bedrog en leeghoofdige rotzooi (beter bekend als “entertainment”).

  2. Kennelijk worden alleen het décor en een acteur in het vaudeville theater van de sossenrode propagandatoeter S.R.T. vervangen, de verdoken opgestelde PoCo-“duiding”(sic) souffleurs zullen kennelijk wel dezelfde PoCo-propaganda blijven afscheiden !

  3. Hoewel het inderdaad om de oprichting van een nieuwe en aparte directie gaat, gaat het eerder om een interne verschuiving. Media en Productie worden samengevoegd nu Leo Hellemans CEO is (hij wordt dus niet vervangen), Informatie wordt daar uit gelicht en komt onder leiding van Rademakers die … dat (Algemeen Hoofdredacteur) al was. Alleen zijn titeltje verandert, maar wat zeker positief is, is dat deze directeur Informatie/algemeen hoofdredacteur nu en in de toekomst rechtstreeks aanspreekbaar zal zijn door/op de Raad van Bestuur. Tot nu toe konden leden van de Raad van Bestuur enkel maar vrijblijvend (‘redactionele vrijheid mijnheer’) protesteren/zagen/klagen over de nieuwsberichtgeving bij de CEO die het vervolgens ‘meenam’, maar konden zij de nieuwsredactie niet rechtstreeks aanspreken (want geen lid van het directiecollege). Of het daadwerkelijk iets zal veranderen met de Björn Soenensen in de toekomst is natuurlijk een andere vraag…

    1. Zou die PoCo Leo Hellemans verwant zijn met PoCo Hans Hellemans van ATV Te oordelen naar het zelfde bedroevend politiek-correct koorts gehalte der berichtgeving ?

  4. Dat wisten we al lang meer woorden maak ik daar niet aan vuil kijk er zelf niet meer naar

Comments are closed.