kerkklokkenNa de Zwarte Pieten en de kerstkribben is het nu de beurt aan de kerkklokken. In Champigneulles, een gemeente van 7000 inwoners in het Franse departement Meurthe-et-Moselle (buurt Nancy), vindt een net aangespoelde, een zekere 27-jarige Julie, dat de klokken haar rust verstoren. Traditiegetrouw klinkt het ‘Angelus’ er om 7,03 uur, 12 uur en 19 uur door de gemeente.

Voor christenen is het Angelus een gebed dat van oudsher (1571) driemaal daags wordt gebeden. Het klokkengelui was vroeger het signaal om even het werk neer te leggen en te bidden. Deze traditie is grotendeels – in de praktijk onmogelijk geworden – in onbruik geraakt.

Maar goed, terug naar Champigneulles. De dame – gesteund door een petitie van 60(!) inwoners – heeft bot gevangen. De burgemeester, Claude Hartmann (Liste Divers Droite), verklaarde haar petitie onontvankelijk: “Traditie is traditie…. en daaraan gaan we niets veranderen”.

De kerk stond hier al vooraleer de jonge dame er zich (rechtover) kwam vestigen, zegt Hartmann, en hij gaat verder: “ik vergelijk het met de rechtspraak over de luchthavens. Wanneer een luchthaven naast uw ‘bestaande’ woning wordt neergepoot, dan hebt u recht op een schadevergoeding, in omgekeerde volgorde is daar geen sprake van.”

En Hartmann maakt er zich spottend van af door te zeggen dat hij een afdoend middel kent om dat klokkengelui te bannen: ‘les boules Quies’, de oordopjes van het merk Quies. Een nuchtere man, die Hartmann.

Last van de kerkklokken? Oordopjes kunnen wonderen doen!
Last van de kerkklokken? Oordopjes kunnen wonderen doen!

‘Blijf van mijn klokken’, een tegenpetitie uitgaande van een gemeenteraadslid Séverin Lamotte (Jeunes Démocrates), verzamelde reeds 500 handtekeningen zowel van gelovigen als van vrijzinnigen. Zijn argumentatie: “De klaagster zorgt voor haar persoonlijk comfort, wij voor onze cultuur, ons patrimonium en onze tradities. Dat klokkengelui heeft niets met godsdienst te maken, wel met een eeuwenlange Europese traditie”.

Zo is dat, touche pas à mes cloches!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Blijf van mijn klokken!”

  1. Deze Julie zal wel meer opgezet zijn met het kattengejank van het plaatselijke ‘vreemde’ ‘gebedshuis

  2. Zo hoort het ! Ook Franse EigenVolkse Cultuur is Europees Erfgoed ; Het prachtige schilderij “l’Angélus” van Jean-François Millet toont een ingetogen boerenkoppel op het veld , terwijl de Angelus klokken luiden op het kerkje ver weg, rechts op het schilderij. Zoek het eens op, het is een klassiek Frans meesterwerk.

  3. Zelfde actie heeft men jaren geleden in Mechelen ondernomen. Een humanist – dus een ruimdenkend mens – stoorde zich plots aan de beiaard en meteen ook aan het andere klokkengelui dat hem opgedrongen werd. Hij en zijn vriendjes protesteerden fel via de media.

    De man is afgegaan als een gieter. Zelfs zijn humaan burgemeester (toen de SP.a-er en vrijmetselaar Geert Bervoets) stapte niet mee in het verhaal. Ahnee, zijn loge had namelijk op een Goede Vrijdag om 15 uur de pers verzameld om op dat bijzondere ogenblik het vernieuwde automatisch spel van de beiaard in te huldigen.

    Je moet weten dat de beiaard én de Sint-Romboutstoren van de overheid zijn en niet van de kerkfabriek. Zo ook dus de luidklokken die dienen voor alle kerkdiensten want die luidklokken maken integraal deel uit van de (oude) beiaard. Ter info: er hangen twee beiaarden in de Sint-Romboutstoren, een historisch instrument met de luidklokken en een nieuw concertinstrument.

Trending

%d bloggers liken dit: