Vakbondsrellen in Brussel: “Geen initiatieven, alleen gehoorzamen aan de bevelen van ‘Gold’“

mayeurpolitie“Reculer, reculer en nog eens reculer!” Het lijkt wel een zinnetje uit het Brusselse stripverhaal van Quick& Flupke en agent 15. Met humor heeft deze trieste vaudeville echter niets te maken, integendeel. Het is het droevige verhaal waarvan het Brusselse politiekorps het slachtoffer werd.

De rol van Yvan Mayeur (PS), de vuurrode burgemeester van Brussel en zijn slaafse volgeling, hoofdcommissaris Guido Van Wymersch, mag ronduit schandalig genoemd worden. Beide heren dragen een verpletterende verantwoordelijkheid bij de incidentrijke vakbondsbetoging van 6 november jl. De consignes aan de politie waren duidelijk: maak u klein, zeer klein, onzichtbaar. Van de 1000 manschappen die paraat stonden werden er slechts 300 ingezet, de helft daarvan kwam gehavend uit de strijd.

Dat viel op te maken uit een verklaring Armand De Decker, voormalig Senaatsvoorzitter en voorzitter van de politieraad van Ukkel-Watermaal-Bosvoorde-Oudergem. Le Bel Armand – zeker geen linkse jongen – gaat daarover aan de Conferentie van Burgemeesters om verduidelijking vragen. We zijn benieuwd wat het resultaat zal zijn!

Van ‘Gold Commander’ – de codenaam van Van Wymersch – die voor deze manifestatie ook het bevel over de Federale Politie had was op het terrein geen schim te bespeuren. Hij zat veilig opgeborgen in ‘De Bunker’ (*) aan de Eeuwfeestpaleizen in Laken (Heyzel), zo’n 7,5 km van de betoging.

Burgemeester Mayeur had met zijn vrienden van het FGTB en het ABVV ook voorafgaande afspraken gemaakt dat de politie niet in actie zou treden. Tussenkomen mocht alleen bij ‘zeer’ ernstige incidenten of wanneer de betoging van de afgesproken route zou afwijken.

‘Ne pas provoquer les amis de monsieur le maire!’

Tussen 13u30 en 16u30 moest het korps passief toekijken, een pepersprayke hier, een straaltje water daar, niet te na gesproken. De gevolgen zijn gekend: 120 gewonde agenten en een gedemotiveerd korps.

Het verhaal begint om 13u30 wanneer het korps van Brussel-Zuid (Anderlecht-Sint-Gillis-Vorst) om hulp verzoekt wanneer ze aan het Zuidstation door extreemlinkse anarchisten worden aangevallen. De politie mocht die eerste aanval slechts met peperspray beantwoorden. Normaal gezien heeft de officier, die het bevel voert op het terrein, het initiatiefrecht om het waterkanon in te zetten. Hier moest men geduldig het bevel van ‘Gold’ afwachten. Om 13u45 wordt het waterkanon, omdat het niet anders kon, dan toch ingezet.

Iets voor 14uur komt het bevel dat het korps zich moet terugtrekken (reculer….). Dat bevel wordt herhaald om 14u17, 15u30 en 15u54. Ondertussen is de afstand tussen de heethoofden en de politie minder dan twintig meter, wat het werpen van projectielen uiteraard vergemakkelijkt. In normale omstandigheden is de veiligheidsmarge honderd meter. Het is al 16uur wanneer ‘Gold’ voor het eerst beslist dat het korps zich moet handhaven. Om 16u30, wanneer het ergste al achter de rug is, beveelt Gold dat er actief mag opgetreden worden. Een uur later zijn de Brusselse straten vrij. Nooit voorheen raakten in Brussel zoveel politiemensen tijdens een betoging gewond.

Zou het niet stilaan tijd worden dat de handhaving van de openbare orde en veiligheid niet meer aan zo’n Charlatans toekomt, maar wel aan bevoegde en neutrale politiemensen die daarvoor werden opgeleid? Wat daar op 6 november in Brussel gebeurde is ontoelaatbaar. In een normaal land…

Zouden ze bovendien al gevonden zijn, de neonazi’s, de extreemrechtse relschoppers en de getatoeëerde volgelingen van de man met het snorretje? Natuurlijk niet, om de eenvoudige reden dat die er niet waren.

En, ‘Les Dockers’, alsof het uitsluitend Vlaamse herrieschoppers waren die vernielingen aanrichtten, zoals ‘La Dernière Heure’ gisteren berichtte, beperken zich voorlopig tot twee personen uit het Antwerpse. Gezien de schade, moeten die twee wel echte barbaren geweest zijn.

Of is het ons ontgaan dat Charleroi over een zeehaven beschikt! Waarschijnlijk wel. Daar zitten de ‘dokwerkers’ immers in kraakpanden!

(*) Ondergronds super beveiligd crisiscentrum van de Brusselse politie aan de Brusselse Heyzel.

 

 

One comment

Comments are closed.