U zoekt een jeugdbeweging voor uw kind? Slechts één keuze: het VNJ!

vnjtoekomst“Jeugdbeweging Scouts Vlaanderen telt 76.000 leden. Sommige groepen moeten leden weigeren.” Dat is nieuws dat we graag horen: jongeren die terug kiezen voor een jeugdbeweging. Maar is iedere jeugdbeweging de beste keuze voor uzelf, uw zoon of uw dochter? Uiteraard niet! Laten we daarom eens stilstaan bij de enige jeugdbeweging die er voor Vlaams-nationalisten toe doet: het VNJ.

Toen in 1961 Jaak van Haerenborgh zaliger het overaanbod aan jeugdbewegingen in Vlaanderen overschouwde kwam hij tot de vaststelling dat er met één Vlaamse jeugdbeweging meer kon bereikt worden dat met een schare aan talloze kleinere groepjes. Uiteraard wilde hij meer dan enkel ‘een jeugdbeweging’. Het moest een ideologisch onderbouwd project zijn met een duidelijke levensvisie.

Zo kwam het Vlaams Nationaal Jeugdverbond tot stand. De terugkerende kleuren in de gebruikte symbolen werden de Dietse oranje-blanje-bleu (oranje, wit, blauw), verwijzend naar de Heel-Nederlandse geschiedenis die het VNJ in gedachte houdt. De blauwvoet op de vlag verwijst dan weer naar Albrecht Rodenbach die als bezieler van de Vlaamse studenten zich inzette voor de Nederlandse taal en uw en onze Vlaamse toekomst.

vnjtrouw

Uiteraard hebben ook de KSA, de Chiro en zelfs de Scouts een ideologische basis, al is daar momenteel nog maar weinig van terug te vinden, waarbij de KSA misschien de uitzondering vormt. De christelijke boodschap is bij de Chiro soms ver te zoeken en de Scouts omarmt bij een aantal groepen de multicultuur als leidraad. Een keuze die ze zelf maken, maar al bij al is het toch positief dat kinderen en jongeren een groepsgevoel en een zekere verantwoordelijkheid meekrijgen via de jeugdbeweging.

We willen zeker niet met de vinger wijzen naar andere jeugdbewegingen, ieder moet immers zijn of haar ding doen, maar Vlaams-nationalisten hebben slechts één keuze voor hun kinderen en dat is het VNJ. Voor deze uitgesproken Vlaamse jeugdbeweging zouden het gouden tijden moeten zijn want nog nooit stemden zoveel Vlamingen voor politieke partijen die de Vlaamse kaart trekken. Laten we daar samen van profiteren en het VNJ terug op de kaart zetten.

Het klopt dat het VNJ niet meer zoveel afdelingen heeft en dat er bijgevolg soms een hele afstand dient afgelegd te worden voor zoon- of dochterlief, maar het resultaat van de keuze voor het VNJ is de creatie van een hechte groep jongeren die met een Vlaams-nationalistische bagage om u tegen te zeggen het verder (beroeps)leven ingaat. De toekomst begint nog steeds bij de jeugd en die dient dan ook alle kansen te krijgen om zich via de jeugdbeweging te ontplooien.

Met andere woorden, oud-VNJ’ers(!), N-VA’ers, Vlaams Belangers, mensen bij het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en uiteraard ook u, lezers van Rechts Actueel: neem contact op met het VNJ (klik hier) en begin aan uw Vlaamse toekomst! In feite is dit geen keuze, maar is het een plicht. Houzee!

7 comments

 1. Mooi artikel.
  Mij kinderen zitten in het VNJ te Ternat ! Die hebben net een nieuw heem. Klein maar fijn en hopen dat ze veel nieuwe leden mogen aantrekken.
  Nogmaals bedankt voor mooi en correct artikel.
  Ook wij reden ooit een 30 minuten om de kinderen ,toen nog in andere schaar, te brengen.
  Als Vlaamsgezinde met het hart op de juiste plaats moeten we nu meer dan ooit dat extra doen voor het VNJ. Het zou zonde zijn mocht deze jeugdbeweging verdwijnen. En als we allemaal wat rondkijken naar plaatsen en leiding dan kunnen er misschien ook meer scharen komen.

 2. Ik zat vroeger in de schaar Lier maar die is ook al jaar en dag verdwenen.Bij een gebrek aan een schaar in de buurt van Bevel heb ik mijn zoontje dan maar naar de chiro laten gaan. :-(

 3. Zat vroeger in het Vnj Hasselt, maar die bestaat niet meer.

 4. Mijn kinderen gingen allemaal naar het VNJ tot hun volwassenheid, zij hadden een eigen heem, maar dat werd ongestraft in brand gestoken door het gespuis.

 5. Ik heb reeds een dochter bij Vnj Kortrijk gehad destijds, maar nu hoor je daar niets meer van. Toch niet in West Vlaanderen.

  1. Ik zie toch nog foto’s van VNJ Kortrijk verschijnen, wat doet vermoeden dat deze schaar nog steeds actief is.

   Hoe meer leden er bij komen, hoe meer scharen er terug kunnen geactiveerd worden de komende jaren. Het is misschien even doorbijten, maar samen komen we er wel! ;-)

  2. VNJ kortrijk is VNJ Izegem geworden omdat hun heem afgepakt werd in kortrijk

Comments are closed.