Prominente SP.a’ers aanwezig op colloquium over veroordeelde topcollaborateur

Hendrik De Man enthousiast over de nazi-overwinning in 1940
Hendrik De Man enthousiast over de nazi-overwinning in 1940

Hendrik De Man was partijvoorzitter van de Belgische WerkliedenPartij tussen 1938 en 1940. Na de inval van de Duitsers in 1940 weigerde hij te vluchten en schikte hij zich onder de Duitse bezetting.  Hij aanvaardde de opschorting van de activiteit van de BWP.  Zo werkte hij, samen met vele socialisten en Edgard Delvo, mee aan de Unie van Hand- en Geestesarbeiders onder de nazi-bezetting.

Hij zou bij de komst van geallieerden asiel vinden in Zwitserland, met dank aan socialistische medestanders. Door de krijgsraad werd hij bij verstek veroordeeld voor zijn rol in de collaboratie tot een boete van 10.000.000 BEF en twintig jaar gevangenis. Als voormalig voorzitter van de BWP en prominent kopstuk was hij zonder enige twijfel een topcollaborateur.

In Vlaanderen bestaat er nog altijd een ‘Vereniging Hendrik De Man’, die werkt vanuit bewondering voor deze topcollaborateur. De N-VA wordt verweten aanwezig te zijn op een colloquium over Joris Van Severen, die actief had opgeroepen de Duitsers te bestrijden en nooit in de collaboratie wenste te stappen. Men zou dus denken dat aanwezig zijn op een colloquium georganiseerd door een vereniging ter ere van een collaborateur als Hendrik De Man tot een nog grotere verontwaardiging zou leiden.

Niet dus. Wie was er allemaal aanwezig op en paar recente colloquia ter ere van deze collaborateur?  Bekijk het zelf op de website van de Vereniging Hendrik De Man:

yasmine kherbache26 april 2014, in de gebouwen van het ABVV: professor Jan Blommaert, Ico Maly, Em. Prof. Dr. Jan Vranken, Yasmine Kherbache, Dave Sinardet, Em. Prof. Ludo Cuyvers.

john crombezOp 25 maart 2011: dr. Bob Cools, dr. Piet Clement, prof. dr. Ludo Cuyvers, dr. John Crombez.

colloquium hendrik de man met crombez 2011

Wij wachten nu op de openbare veroordeling van de PS en SP.a van deze personen en hun aanwezigheid op colloquia georganiseerd door een vereniging, die trots de naam draagt van een veroordeelde topcollaborateur.

hendrik de man colloquium 2014

5 comments

  1. Het is een feit dat de mei’68-ers,ttz de meeste media gewoon aan vervalsing van de geschiedenis doen. Zowel WOI als WOII worden zodanig als zijnde collaboraties van de Vlaams nationalisten voorgesteld dat de Belgische zombie-kiezer dit voor waar slikt. Mag ik er op wijzen dat mijn grootvader en mijn vader tijdens deze oorlogen aan de “goede”(sic) kant stonden , terwijl zij overtuigde Vlaams nationalisten waren.

    1. Bij een oorlogssituatie is “goed” en “slecht” vaak (niet immer) erg relatief. “Goed” wordt immer de versie der overwinnaar bevonden die telkens weer, heel de wereldgeschiedenis door, de main-stream versie der Geschiedenis schrijft. Zelfs ten tijde van “de bello Gallico” van Julius Caesar werd hiermee de main-stream versie geschreven, ondanks het feit dat ongetwijfeld de tijdsgenoten van Boduognat de keerzijde der medaille zouden kunnen tonen hebben.

  2. Zouden we allemaal beter niet ophouden met modder smijten ? Er is een Studiecentrum Joris van Severen, goed, en een Vereniging Hendrik De Man , goed, EN WAT DAN? Wat heeft dit alles in 2014 nog te maken met de huidige sociale en financiële puinhoop? NIETS! t Laat de doden toch in vrede rusten! Zij hebben alleen maar gedaan wat ze meenden te moeten doen, zoals wij allen.

    1. De goede lezer zal wel begrepen hebben dat wij hoegenaamd niet wakker liggen van wat de Vereniging Hendrik De Man doet, maar even willen aanklagen dat er blijkbaar dubbele standaarden gehanteerd worden. De conclusie die u trekt delen wij helemaal: men moet de collaboratie 70 jaar later aan niemand meer verwijten, niet aan de socialisten, en niet aan de Vlaamsnationalisten.

      1. Inderdaad het gaat enkel en alleen om de LINKSE TWEEZAKKERIJ hieromtrent. Niemand wil immers de constitutioneel gewaarborgde (art 26) “Vrijheid van Vergadering” betwisten.

Comments are closed.