langemarckOpnieuw commotie alom. Deze keer over een uitspraak van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij beweerde namelijk dat Vlamingen die met de Duitsers collaboreerden, “daar hun redenen voor hadden.” Het Forum der Joodse Organisaties wil nu zelfs een onderhoud met Jambon over deze blijkbaar erg gevoelige kwestie.

Wat mij betreft klopt het wel degelijk dat deze collaboratie enkele verdedigbare redenen had. Men moet namelijk enkele zaken in het achterhoofd houden: België was voor de jaren ’40 veel heviger ‘anti-Vlaams’ dan nu het geval is. Zo was er bijvoorbeeld nog geen officiële Nederlandstalige versie van de Grondwet. Die kwam er pas in 1967! Pas in de jaren ’30 werd de universiteit van de Gent Nederlandstalig en ze werd daarmee de eerste officiële Nederlandstalige universiteit van België.

De beloftes die door het Belgische regime aan de Frontbeweging werden gedaan, zijn achteraf nooit ingelost geweest, integendeel zelfs. Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd al getracht de Vlaamse beweging monddood te maken (lees in dat verband maar eens over de mensonwaardige behandeling die bijvoorbeeld de zestigplusser August Borms heeft ‘mogen’ ondergaan). Flaminganten hadden dus wel degelijk gegronde redenen om in de collaboratie te stappen. Maar er is meer.

Men moet beseffen dat zeker in de periode 1940-1942, het voor veel mensen vanzelfsprekend leek dat de Duitsers de oorlog zouden winnen. In amper 5 weken tijd had het Duitse leger Frankrijk tot de overgave gedwongen, een ongeziene prestatie. Wereldwijd keek men ook met bewondering naar de economische prestaties van het nationaal-socialistische regime en de ‘Nieuwe Orde’ straalde op dat moment meer vertrouwen uit dan de gefaalde parlementaire democratie. We kunnen dus concluderen dat de collaboratie niet ‘fout’, maar integendeel in de tijdsgeest van toen begrijpelijk was.

De auteur van dit kort, maar krachtig opiniestuk wenst om begrijpelijke redenen anoniem te blijven. Een Minister kan zich perfect uit een hetze lullen, maar een gewone werkgever zou worden gedemoniseerd door de wereldverbeteraars van links, tot op diens werk toe. De auteur is geen redactielid van Rechts Actueel, maar wenste wel deze bijdrage te mogen leveren. En daar hebben wij geen enkel probleem mee, integendeel!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “[OPINIE] De collaboratie was niet fout”

  1. Willem Goossens

    Al ware het met de duivel dachten ze toen, om het Belgische juk af te gooien, Neem nog maar de misdadige spooktreinen waar men onschuldigen deporteerde naar Frankrijk en sommige de dood vonden door dronken soldaten. Vandaag zit een echte en zeer gevaarlijke vijfde kolonne verspreid in dit land, die laten ze met rust, niet tegenstaande hun eerste slachtoffers reeds vielen in het Joods Museum.

  2. Natuurlijk niet, sommige Vlamingen stonden als Tweederangsburgers met hun rug tegen de muur en hebben dan op een “paard” gewed , dat achteraf bekeken het verkeerde, verliezende “paard” was. Uiteraard is het heel de wereldgeschiedenis door de overwinnaar die de main-stream versie van de geschiedenis schrijft . Of… dacht ge dat Caesar’s “De Bello Gallico” niet zou primeren op wat Boduognat’s tijdgenoten eventueel zouden geschreven kunnen hebben ?Laat ons ter zake niet politiek-correct naïef zijn en ons één facet niet door politiek-correcte tunnel visie tot “Absolute Waarheid” laten opkrikken of dwangvoederen door één of andere lobby of meerdere politiek-correcte lobbies !

  3. Kritische lezer

    Als toevoeging aan dit goede artikel :
    “Pas na de capitulatie van België, koning Leopold 3 had dat ondertekend, is de collaboratie op gang gekomen. Op dat moment was er van België al geen sprake meer. De conventie van Genève laat ook toe dat burgers van een bezet land, vrijwillig mogen collaboreren met de bezetter, inclusief dienen in hun leger. Overigens luisterde het Katholieke Vlaanderen ook naar de roep van de Kerk en gaf gehoor aan de strijd tegen de communisten aan het Oost-front. Voor vele een nobel doel. Collaborerende boefjes met IS werden begin dit jaar als helden nog richting Syrië gestuurd, en in schril contrast krijgen ze top advocaten om hen te bepleiten. Geen slapende rechters, geen zwartmakerij, geen inboedels die op straat worden gegooid, geen apenkooien in de zoo,… Maar na 75 jaar moeten Vlamingen zich nog wel steeds verontschuldigen voor misdaden waar ze niet aan hebben deelgenomen.”

Trending

%d