Koerdische actievoerders bezetten diverse gebouwen in de wereld

In  Den Haag is het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, binnen gedrongen door ruim honderd Koerdische activisten die tot diep in de nacht zijn blijven zitten. Ook buiten het parlement stonden een paar honderd Koerdische actievoerders om hun steun te betuigen. Bij het Brusselse Zaventem hielden honderden Koerden een sit in. De actie bij het vliegveld eindigde rond middernacht.

Koerden bij Zaventem
Koerden bij Zaventem
vrt2
Tweede Kamer in Den Haag

Ook in de Europese steden Wenen, Kopenhagen, Berlijn, Londen, Parijs en Stockholm hielden de Koerden publieksvriendelijke acties om meer aandacht en actie te vragen voor de ingesloten Koerdische stad Kobani. Een stadje aan de grens met Turkije die tot op heden moedig stand houd tegen de oprukkende IS horde. Turkije kijkt ondertussen rustig toe hoe de oude vijand wordt uitgemoord.

De steun van Turkije aan ISIS zet steeds meer kwaad bloed. Zo heeft de Turkse regering de afgelopen maanden amper 200 van de 2500 jihadgangers tegen gehouden bij de grens. Daarvan zijn de afgelopen dagen zo’n 180 jihadstrijders over de grens gezet naar ISIS gebieden in ruil voor 49 Turkse gijzelaars. Ook blijkt olie overgekocht te zijn van ISIS door de Erdogan regering.

In Turkije zelf zijn de Koerden vanavond massaal de straat opgegaan met brandbommen om de Turkse staat aan te vallen. In verschillende steden worden er zware gevechten gemeld. De Turkse militaire politie zou volgens tot op heden oncontroleerbare bronnen aan het schieten zijn op demonstranten.

BzSnUmLIEAA4mPp

De acties in het Midden Oosten en Europa lijken gecoördineerde acties vanuit het PKK netwerk.  Het is knap maar ook schrikbarend dat er zo’n grote actiegolf over Europa kan spoelen zonder dat de overheid of de politie daar zicht op had. Als zo’n grote organisatie al ongestoord deze acties met duizenden deelnemers op poten kan zetten zonder dat iemand het door heeft, waar zijn de ISIS cellen toe in staat wanneer het sein wordt gegeven?