Moeizaam verlopen Identitair Congres in Boedapest

The Identitarian Congresss 1Gisterenavond vond dan toch het Identitair Congres plaats met als titel ‘de toekomst van Europa’ in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Door de omstandigheden kon men niet langer de originele opzet aanhouden van een traditioneel bijeenkomen met sprekers achter het spreekgestoelte en de toehoorders in de zaal. Het werd een diner-debat, waar men na een maaltijd een tweetal sprekers kon beluisteren, de publicisten Tomislav Sunic en Jared Taylor. Er waren 80 personen uit Europa en de V.S.A. aanwezig, waaronder een aantal mensen uit Nederland en Vlaanderen.

Jared Taylor
Jared Taylor

Er waren grote moeilijkheden ontstaan, nadat in de week voorafgaand aan de congresdatum de Hongaarse President Viktor Orbán aangaf, dat hij alle legale middelen zou aangrijpen om het congres te verbieden. De hoofdorganisator Richard Spencer van het National Policicy Institute besloot hierom het congres van opzet te veranderen, van een open bijeenkomst voor iedereen toegankelijk naar een gesloten bijeenkomst enkel voor ingeschrevenen.

Maar de repressie ging nog wat verder. Een deel van de sprekers, te weten Philippe Vardon uit Frankrijk en Aleksandr Doegin uit Rusland, hadden in hun eigen land te horen gekregen dat ze gearresteerd zouden worden bij het binnenkomen van Hongarije. En ze bleven dus thuis. De congresgangers werden zelf bij aankomst in de bar, die was geregeld als verzamelplek, opgewacht door politieagenten, die hen allemaal controleerde via de identiteitsbewijzen.

De eerdere genoemde Richard Spencer werd de avond voor het congres al door de politie meegenomen, officieel vanwege niet in bezit van de juiste papieren. Hij zou van de politie te horen hebben gekregen uitgezet te worden uit Hongarije en zal worden verbannen uit alle Schengen-landen voor drie jaar.

Tomislav Sunic
Tomislav Sunic

De avond zelf is desondanks ongestoord verlopen. Vanwege het tumultueuze verloop, was dit echter nu vooral geschikt voor het leggen van individuele contacten. Er waren mensen uit de V.S.A., Mexico, Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Groot-Brittannië, Kroatië, Spanje en Finland aanwezig.

One comment

  1. Had ik dat geweten, Dan had ik ons vakantie iets later genomen.

Comments are closed.