Schotland VrijDe afgelopen weken verschenen er steeds meer artikels en rapportages in de Nederlandse media dat er iets aan de hand zou zijn in Groot-Brittannië. Op onze webstek waren er natuurlijk al wat artikels verschenen. Want inderdaad in Schotland is er besloten om een referendum te organiseren met de vraag: ‘Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?’ Men kan alleen ‘ja’ of ‘nee’ kiezen, de datum voor de volksstemming staat op 18 september en de uitslag is bindend.

Maar dit referendum is dus onderdeel van het nieuws, het buitenlands nieuws, maar niet van de leefwereld van de bevolking of van de Nederlandse politici. Wat betreft deze is dit ook niet zo heel raar, gezien de situatie in Oekraïne en Syrië, het passagiersvliegtuig waarbij 398 mensen omkwamen en daarbij nog de economische crisis én onze eigen kalifaatwijken vol met jihadisten. Er zijn dus voldoende zaken dichter bij huis om ons druk over te maken.

Het zal wel de nodige discussie moeten gaan opleveren in het Europees Parlement, waar zich uiteraard ook Nederlandse parlementariërs over de kwestie zullen buigen. De Schotse Nationale Partij zit in het EP in de fractie De Groenen/Europese Vrije Alliantie, waar voor Nederland Groen Links zit en die zijn met deze kwestie niet bezig. De Groenen zien de samenwerking met de Vrije Alliantie als een verstandshuwelijk met de regionalisten.

Men zou in Nederland wellicht nog wat kunnen verwachten van de Friese Nationale Partij, die in meerdere gemeenten, in de provincie en zelfs in de Eerste Kamer volksvertegenwoordigers heeft. In Europa wordt ze vertegenwoordigd door de Europese Vrije Alliantie, maar ze heeft in het EP geen zetels. Op de webstek noch op de sociale media van de partij is iets nieuws te vinden over Schotland, wel heeft men in een eerder stadium Schotland en de SNP bezocht. Ook zijn er in het verleden diverse steunbetuigingen verstuurd.

De Nederlandse regering heeft nog niets laten weten over wat men vindt van de mogelijkheid dat Schotland onafhankelijk wordt. Maar ze heeft hierop dan ook geen enkele invloed, noch belang. Het is daarbij ook onduidelijk of Nederland voor of tegen de opname van Schotland in de Europese Unie gaat stemmen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: