18 september, vote yes!

Over drie weken, na ruim 300 jaar, krijgen de Schotten de kans om zich los te maken van het Verenigd Koninkrijk. Op 18 september stemmen de Schotten in een referendum over onafhankelijkheid. Door de grote overwinning voor de Schotse Nationalistische Partij in 2012 bedong de SNP leider Salmond bij de premier van het Verenigd Koninkrijk, de conservatieve Cameron, een referendum in ruil voor politieke steun. Aan het referendum mogen alle Schotten vanaf 16 jaar meedoen.

Salmond

Het laatste televisiedebat was gisteravond op de BBC en vlak daarna werden er verschillende polls gehouden. Het zal er duidelijk om spannen. Gemiddeld 49% is voor onafhankelijkheid, 51%  zou bij de Engelsen, Ieren en Welsh in het Verenigd Koninkrijk willen blijven. In aanloop naar het referendum haalde de regering alles uit de kast. Zo werden de vragen bij debatten ingefluisterd bij het Vote No kamp, werd Schotland op de kaart neergezet als een minuscuul onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en werden er Schotse bekendheden voor de camera gezet die de burgers aanraden No te stemmen.

Maar ook de Europese vrienden van Cameron werden naar voren geschoven. Zo zou het niet zeker zijn dat een onafhankelijk Schotland deel zou kunnen uitmaken van de Europese Unie. Naar alle waarschijnlijkheid trok juist dit extra stemmers naar het Vote Yes kamp.

Vanuit alle gelederen van de samenleving proberen de Schotten elkaar te overtuigen om ja of juist nee te stemmen. Opmerkelijk, de supporters van Glasgow Rangers en Celtic die zich normaliter tegen elkaar keren in en buiten het stadion, zijn voor deze keer verenigd op het onderwerp van het referendum: Een meerderheid zou voor een vrij Schotland stemmen.

Een keuze voor onafhankelijkheid zou verstrekkende gevolgen hebben voor andere landen. Zo is er in Spanje een (illegaal verklaard) referendum aangekondigd die aan legitimiteit zou winnen als Schotland onafhankelijk wordt. Maar het zou ook het Vlaamse streven naar een vrije staat de wind in de zeilen geven. 18 september. Een belangrijke dag voor Schotland en Europa! Voor wie meer wilt lezen over de strijd voor een onafhankelijk Schotland, deze Facebookpagina geeft een goed beeld.

10412029_250086205190851_3130030782253649174_n

2 comments

  1. Na de Schotse onafhankelijkheid, deze van Vlaanderen Vrijstaat ! Tante Belgica zal dra ten grave gedragen worden, noch blomen noch kransen, maar enkel champagne en hapjes !

  2. Onafhankelijkheid is de start naar meer voor eigen volk te kunnen doen, als de schotten echt hun verstand gebruiken worden ze onafhankelijk en zo niet zal al hun geld naar het geldslikkende Europa van nu gaan om de debielen daar te sponsoren om ons nog meer uit te zuigen. Schotland gebruik uw verstand en kap met het UK die ook enkel geld nodig heeft om donkeren geld toe te stoppen, wel debiele praktijken maar net zo als hier zien de gewone mensen dat niet ze blijven halsstarrig geloven in wat ons word voorgekauwd nietwaar Verhofstad en kompanie bende klootzakken bij elkaar zijn het. MENSEN BEGIN UW OGEN OPEN TE DOEN VOORALEER DE NIEUWKOMERS ZE SLUITEN ,

Comments are closed.