Zondag IJzerwake in Steenstrate bij Ieper

ijzerwake2014Deze zondag is het weer zover: duizenden Vlamingen zakken af naar Steenstrate bij Ieper voor de jaarlijkse IJzerwake.  Bij die gelegenheid herdenken de bewuste Vlamingen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog onder het motto ‘Zelfbestuur – Godsvrede – Nooit meer oorlog’, zoals het werd neergeschreven door de Vlaamse Frontbeweging.

Die Vlaamse Frontbeweging bouwde voort op de romantische Vlaamse beweging die al eerder ontstaan was uit liefde voor onze eigen taal en cultuur, maar formuleerde voor het eerst de noodzaak ook grondige politieke veranderingen af te dwingen:  op die manier werd de Frontbeweging de grondlegger van de Vlaamse bevrijdingsbeweging zoals we die vandaag kennen.

Elk volk dat een toekomst wil hebben moet door rituelen verbonden zijn met zijn voorvaderen en de gebeurtenissen in het verleden die het volk bepaald hebben.  Bijeenkomsten als IJzerwake zijn dan ook geen tijdverlies of folklore, wel integendeel: indien zij verdwijnen, wordt ook de overlevingskans van een volk in de toekomst ernstig verzwakt.  Vandaar dat multiculturalisten bijeenkomsten als eerst IJzerbedevaart en nu IJzerwake zo fanatiek bestrijden:  zij zijn pas tevreden, als onder het motto ‘vernieuwing’ elke traditie verwoest is.

Elke bewuste Vlaming is dus zondag op post: alle gegevens zijn te vinden op www.ijzerwake.org.

Wij van Rechts Actueel zorgen uiteraard voor een fotoverslag, hopelijk al zondagavond, anders maandag.

Na de plechtigheid met misviering wordt er verbroederd in de tent van het VNJ-IJzertreffen.

Het IJzerwake-gebeuren zelf staat intussen niet stil:  Nieuw op de IJzerwake is dit jaar het ‘IJzerwakedorp’, een beurstent waar handelaars en sponsors hun tenten opslaan.  Je vindt er boeken, muziek, geschenkartikelen, wijn, alle zaken van het IJzerwakesecretariaat zelf, en er zullen ook wat leuke spullen voor de kinderen zijn.  Een bezoekje zeker waard!

banner-IJzerwakedorp

2 comments

  1. Door ziekte geteisterd was het heel lang geleden dat ik nog eens aan een manifestatie kon deel nemen, , Het deed dan ook deugd nog eens te kunnen vertoeven onder Vlamingen met een hart voor Vlaanderen , het doet mij met heimwee terug denken aan de vroegere massa bijeen komsten aan de ijzertoren. de Borms herdenkingen, de bedevaarten naar Abbeville enz.
    het zalft mijn verbittering dat Vlaanderen zo teloor is gegaan. en ik mis mijn oude makkers die bijna allemaal naar de eeuwige Vlaamse jachtvelden zijn gegaan .De onverschilligheid van de jeugd voor hun Vlaanderenland en haar geschiedenis , die vandaag massaal naar lawaaierige drug bijeen komsten gaan zoals Boom, Werchter enz. ontgoochelt en bedroeft mij. De stomme van portici lacht in zijn vuistje.

  2. Tevergeefs gezocht naar een standje van rechts actueel. Misschien een gedacht voor volgend jaar.

Comments are closed.