VVBlogo07-RGBDe vorige Vlaamse regering met daarin de N-VA wilde ‘De Gordel’, de jaarlijkse massamanifestatie om het Vlaamse karakter van de Rand rond Brussel te onderstrepen, laten verdwijnen. Zal de nieuwe Vlaamse regering, geleid door N-VA’er Geert Bourgeois, die beslissing terugdraaien? Als het aan de Vlaamse Volksbeweging (VVB) ligt wel. Zij verspreidde volgende tekst met oproep om op 7 september te komen wandelen in Dilbeek.

‘ De traditie van De Gordel is abrupt afgebroken toen het ‘Gordelfestival’ in het leven werd geroepen. Na de schertsvertoning vorig jaar wil de VVB mee helpen de enige echte Gordel in ere te herstellen. Een eerste stap in die richting wordt gezet op zondag 7 september in Dilbeek en Sint-Genesius-Rode.

Nadat Carla Galle en Bloso enkele jaren geleden hadden beslist dat De Gordel niet meer nodig was, werd door de vzw De Rand het ‘Gordelfestival’ op poten gezet. Een festival dat amper bekend is en dat van elke politieke betekenis werd ontdaan. Zo was het mogelijk dat Nestlé een compleet tweetalige stand had in Hofstade (Zemst) vlakbij Mechelen. Na een interventie van VVB en TAK en met de steun van toenmalig parlementslid en huidig Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) werd dit rechtgezet.
Vanuit de organisatie ter plaatse ‘wilde men zo vroeg op de dag niet aan politiek doen’.

Daarmee was de toon gezet. BHV was gesplitst en De Gordel moest in de eerste plaats leuk zijn. Dat er amper geïnteresseerden opdaagden, was een detail. Dit jaar werd het Gordelfestival over een nog langere periode gespreid en nog minder mensen weten van het bestaan af. Een Vlaams symbool dreigt zo voorgoed verloren te gaan.
In Dilbeek, voorheen een van de Gordeltrefpunten, neemt Marnixring Dilbeek om de aangehaalde redenen dit jaar het initiatief om een deel van de echte Gordel te laten herleven. Op de eerste zondag van september worden daarom twee wandelingen georganiseerd in Dilbeek om het Vlaamse karakter van de Rand te onderstrepen. De VVB ondersteunt dit initiatief en roept haar leden en sympathisanten dan ook op om die dag aanwezig te zijn. Na de rampzalige ‘splitsing’ van BHV is een succesvolle Gordel immers meer dan ooit nodig. Daarom ook wordt in dezelfde context opnieuw een fietstocht georganiseerd.  Naar aanleiding van het initiatief van Marnixring Dilbeek had de VVB een eerste gesprek over de toekomst van De Gordel met Ben Weyts, minister van de Vlaamse Rand. Zoals te begrijpen valt, komt deze Gordel te snel om veel te veranderen. Met het oog op de volgende jaren zal de VVB echter verder met de minister in overleg treden opdat De Gordel snel en maximaal in ere zou worden hersteld.  In afwachting vind je hieronder alle practica voor De Gordel van zondag 7 september in Dilbeek.

FIETSEN

De VVB roept alle fietsende leden op om te verzamelen om 12 uur aan het Patattenveld tegenover het gemeentehuis in Dilbeek.  Van daar is er om 12.15 uur in vervoer voorzien (voor de deelnemers en hun fietsen) naar de startplaats. Die ligt aan het Kerkplein in de Vlaamse faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode, vlakbij het ‘te mijden’ Gordelsecretariaat. Het vertrek is voorzien om 13 uur. ‘Taalgrens wordt staatsgrens, JA voor Vlaanderen’, luidt onze slogan. Daarom fietst de VVB van Sint-Genesius-Rode een deel (35 kilometer) van de 100 km-omloop tot Dilbeek. Vooraf inschrijven via het VVB-secretariaat (secretariaat@vvb.org of 03 320 06 30) is de boodschap, met vermelding VVB fietstocht Gordel. We vragen een deelname in de kosten van tien euro, een consumptie inbegrepen.

WANDELEN

Op zondag 7 september worden ook twee wandelingen georganiseerd door Marnixring Dilbeek met de steun van het gemeentebestuur en andere organisaties zoals de VVB. Vertrekken kan tussen 14 en 16 uur op het Patattenveld tegenover het gemeentehuis in Dilbeek. Er is keuze tussen een gezinsvriendelijk parcours (vijf kilometer met zoektocht voor de kinderen tussen 6 en 12 jaar) of een iets langere wandeling (tien kilometer). Er zijn drankstanden (van 14 tot 18 uur) op het Patattenveld en in het Saviocafé.’

gordel voorpost wandelt

Ik voeg daar graag aan toe dat de Vlaamse Volksbeweging (VVB) de niet-partijpolitieke beweging is die zich traditiegetrouw inzet voor de Vlaamse zaak, en daarbij nadrukkelijk alle Vlaamsgezinden wil overkoepelen, van links tot rechts. Onder leiding van haar toenmalige voorzitter Peter De Roover heeft zij destijds ver haar nek uitgestoken om de IJzerbedevaart als Vlaamsnationale manifestatie te redden.  Helaas is dat niet gelukt door de manipulaties van Spirit, Bert Anciaux, Hugo Schiltz en Lionel Vandenberghe. Het is mooi dat de VVB nu opnieuw probeert om een knappe Vlaamse traditie, De Gordel, te redden. Waarbij ik wel de bedenking maak dat de Vlaamse beweging dringend een ruimere strategie nodig heeft om de Rand te redden: de verfransing sluipt steeds verder, een jaarlijkse wandeling zal niet volstaan. Daarnaast is er, naast een jaarlijkse massale bijeenkomst ‘in de buurt’ van Brussel, ook dringend een jaarlijkse massale bijeenkomst IN onze hoofdstad Brussel nodig, om zowel Franstaligen als islamieten duidelijk te maken dat de Vlaamse leeuw daar thuis is en blijft. Er valt nog veel werk te doen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “VVB: ‘ De Gordel in ere herstellen in Dilbeek op 7 september’”

  1. Beste Herman, Toe te juichen aktie van VVB en Marnixring, maar alweer op “onze” zondag. Tot 24 oogst op onze IJzerwake, Hector

    Op 14-aug.-2014, om 20:31 heeft RECHTS ACTUEEL het volgende geschreven:

    > >

Trending

%d bloggers liken dit: