[VAKBONDSNIEUWS] Wanneer worden de taboes ‘geldstroom’ en ‘immigratiekost’ aangepakt?

vsv-vlaamse-werknemers-elke-dag-bestolenNaar aanleiding van het Vlaams regeerakkoord, dat tot STANDgekomen is door een coalitie van CD&V, N-VA en Open VLD, stelt de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) vast dat de belastingen weliswaar niet verhoogd worden, maar dat de Vlaming op een alternatieve manier belast wordt. De waterfactuur – nu al een stevige hap uit het budget van het gemiddelde Vlaamse gezin –  zal immers weer maar eens duurder worden, de kinderbijslag wordt verminderd en het inschrijvingsgeld voor de hogescholen wordt verhoogd. Bovendien zal het voor veel jonge Vlamingen nog moeilijker worden om zich een eigen woning aan te schaffen.

De VSV stelt ook vast dat de nieuwe Vlaamse regering veel doet voor de ondernemers. Op zich is dat niet slecht: hoe gunstiger het ondernemingsklimaat is, hoe beter voor de algemene werkgelegenheid. Daar kan Vlaanderen alleen maar wel bij varen.

Toch maakt de VSV zich zorgen: zal de man in de straat niet teveel het slachtoffer worden van de aangekondigde besparingen? Besparingen zijn soms nodig, maar het gemiddelde Vlaamse gezin kreunt nu al onder de dure rekeningen die het in zijn brievenbus vindt. Zo is de waterfactuur sedert 2000 verdubbeld. Sparen wordt moeilijker en in meer en meer gevallen onmogelijk.

Nochtans zijn er een aantal zaken waarop wél kan bespaard worden, maar die tot op heden taboe zijn verklaard. Zo vraagt de VSV zich af waarom de Vlaamse regering de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië niet aanvecht? Deze zijn ondertussen opgelopen zijn tot meer dan € 12 miljard euro. Met dat bedrag zou Vlaanderen pas echt een eigen beleid kunnen voeren. Het Vlaamse bedrijfsleven zou eindelijk de zuurstof krijgen die het nodig heeft om te blijven groeien en de ergste sociale nood zou verholpen kunnen worden.

Een tweede taboe is immigratie. Het zou de moeite lonen om daar de kosten eens van te berekenen. In het Vlaamse regeerakkoord vinden we daar alvast niets over terug. Nochtans heeft immigratie een enorme impact op onze samenleving, en niet alleen een positieve, zoals het weleens optimistisch wordt voorgesteld. Is het normaal dat families hun ouders laten overkomen om hier van hun pensioen te genieten? Wat zou de kost zijn van aan immigratie gerelateerde criminaliteit? Want dat houdt meer in dan wij misschien wel denken: drugs, overvallen, geweld, godsdienstig extremisme enz. Wat kost dat de Vlaamse burger aan politiediensten, psychologische opvang, ziekenhuiskosten enz.? Om nog maar te zwijgen van heel de door de overheid gesubsidieerde immigratie-industrie: waarom wordt daar niet in gesnoeid? De Vlaamse regering ligt er niet wakker van. Integendeel: ze legt haar overheidsdiensten een quotum op om minstens 10 % allochtonen in dienst te hebben.

Voor de VSV is het dan ook duidelijk: zolang er aan deze taboes niet wordt geraakt, is elk Vlaams regeerakkoord een maat voor niets.

One comment

  1. Ze, het politiek zootje ongeregeld, denkt dat ze ons ongevraagd kunnen scheren maar het resultaat zal uitmonden dat ze zichzelf scheren en wij nemen ze de zeep daarbij af, zeker weten.
    Er zullen veel kletskoppen gaan rondlopen, ha ha ha.

Comments are closed.