Turkse verkiezingen ook in Nederland

erdoganAfgelopen week konden Turken die in Nederland wonen stemmen voor een nieuwe president voor Turkije. Het is voor het eerst dat stemgerechtigde Turken in het buitenland mee kunnen doen aan deze verkiezingen. Dit is een opmerkelijk gegeven, omdat het om grote groepen mensen gaat die allemaal in Nederland wonen, maar naast het Nederlandse paspoort dus ook nog over een Turks paspoort beschikken. In Nederland wonen ongeveer 240.000 stemgerechtigde Turken, volgens de in ons land gevestigde Turkse consulaten.

Er waren in Ahoy (Rotterdam) en De Scheg (Deventer) stemlokalen ingericht. De verkiezingen kenden echter een lage opkomst, in Rotterdam stemden bijna 14.000 mensen, in Deventer ongeveer 4000. Dit had deels van doen met ontstane verwarringen, omdat Turken in Nederland van tevoren moesten aangeven waar en wanneer ze wilden stemmen. Voor diegenen die dat niet deden, besliste de raad. Veel mensen die daar niet van op de hoogte waren kwamen daardoor te laat, en konden dus niet stemmen

Ook elders in Europa gingen Turken stemmen voor deze verkiezingen. In Duitsland waar veel Turken wonen, zijn er 1,4 miljoen kiesgerechtigden. Er waren daar maar liefst zeven stemlokalen, in Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, München, Karlsruhe en Berlijn. In de hoofdstad had men zelfs het Olympisch Stadion in gebruik genomen voor deze verkiezingen.

De grote kanshebber voor het winnen van de verkiezingen in Turkije is de huidige president Recep Tayyip Erdoğan van de AK-partij. De partijnaam staat voor Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling en wordt door kritische volgers gezien als een islamistische partij, die het land wil herislamiseren. In Turkije zelf wordt op 10 augustus gestemd en op de dag zelf wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

One comment

  1. Daar Turkije IS of ISIS zowel militair als logistiek steunt, zullen we zien aan het stemgedrag van onze vreedzame inwoners hoeveel mensen het geest-verruimd kalifaat genegen is. Wir haben est niet gewust.

Comments are closed.