Nick Griffin stapt op als voorzitter van de BNP

bnp_logoOp de webstek van de British National Party (BNP), de bekende nationalistische partij van Groot-Brittannië, is het bericht verschenen dat Nick Griffin niet langer de voorzitter is van de partij. Hij dicht het zelf toe in een uitgebreide persoonlijke verklaring, waarin hij ingaat op de beweegredenen hiervoor. Hij is hier afgelopen zaterdag bij een algemene bestuursvergadering formeel tot overgegaan en deelt mede wel actief lid van de partij te blijven.

Griffin was vanaf 1999, dus maarliefst 15 jaar, de voorzitter van de partij en werd keer op keer herkozen. Dit had ongetwijfeld van doen met de groei van de partij evenals de stijging in verkiezingsresultaten. Bijvoorbeeld bij de Europese Verkiezingen steeg de partij van 1,1% in 1999 naar 3,9% in 2004 en 6,2% in 2009, waarbij Griffin en Andrew Brons voor de partij werden verkozen. Ook haalde men door de jaren heen in de lokale steden en dorpen meerdere verkozenen.

Echter vanaf 2010 werd het steeds onrustiger binnen de partij, omdat ze bij de belangrijke algemene verkiezingen geen zetels meer haalde. Hoewel de partij over de hele breedte een half miljoen stemmen kreeg en zelfs op veel plaatsen procentueel vooruitging lukte het geen van de 338 kandidaten om een zetel te winnen. En dat terwijl de partij in de peilingen op enkele zetels stond, dat betekende dus een grote tegenvaller. Ook haalde de BNP bij de Europese Verkiezingen van 2014 geen enkele zetel.

De door Griffin aangegeven redenen voor zijn vertrek zijn een drietal, hij vindt dat 15 jaar voorzitter lang genoeg is na ook nog vele interne en externe gevechten te hebben uitgevochten, dat de verkiezingsoverwinning van de UKIP o.a. ten koste van de BNP ook hem te verwijten valt en ten derde gaat hij een groot deel van zijn tijd steken in een internationale campagne tegen komende oorlogen.

Adam Walker heeft het leiderschap van de partij tijdelijk overgedragen gekregen tot aan de partijverkiezingen van het volgende jaar. Hij is in de partij nu hoofd personeelszaken. Walker is een voormalige leraar, heeft 20 jaren arbeidservaring eerst in Japan en later in het Noordoosten van Engeland. Hij stond zelf in 2013 kandidaat bij een lokale verkiezing in Spennymoor, waar hij 21 procent van de stemmen haalde, niet genoeg voor een zetel.

Nick Griffin aan het woord in het Europees Parlement.
Nick Griffin aan het woord in het Europees Parlement.