Leefbaar Rotterdam niet welkom in de megamoskee

De  afvaardiging van de rechts populistische fractie van Leefbaar Rotterdam, de grootste in de Nederlandse havenstad, is afgelopen vrijdag bijna met pek en veren uit een van de grootste moskeeën van Europa, de Essalam Moskee op Zuid, gejaagd. Die dag zou er daar een debat worden gehouden over ‘islam en politiek’ georganiseerd door het programma Dichtbij Nederland en zou op landelijke radio worden uitgezonden.

rotterdam-essalam-moskee

Tijdens het debat werden problemen benoemd door de Leefbaren. Iets wat niet gewaardeerd werd door de moskeegangers. Islam staat  immers voor vrede en de problemen die er zijn worden veroorzaakt door het  ‘geïnstitutionaliseerd racisme’ in Nederland… Na een seintje sloeg de sfeer volgens de Leefbaren in een keer om en werden de vaste bezoekers van de moskee verbaal agressief. De situatie escaleerde zelfs dusdanig dat de Leefbaren (opvallend genoeg als enigen) de moskee direct moesten verlaten. Onder begeleiding van iemand van de moskee, want ‘de situatie kon weleens uit de hand lopen’…

Leefbaar Rotterdam was niet zo zeer verbaasd over de agressie, maar was meer verbaasd over het uitblijven van reacties over de gebeurtenissen.  Van de deelnemers alsmede de organisatoren van het debat werd tot gisteren niets vernomen. Het weblog Geenstijl bracht het verhaal gisteravond wel. De Telegraaf haakte daarop in met een artikel dat vandaag gepubliceerd is. In het Rotterdamse katern van de krant. Zes dagen na dato.

Tanja Hoogwerf, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, blijft in ieder geval strijdbaar: “Daar sta je dan met je goede intenties om het debat aan te gaan. Maar zij zijn zielig en wij sluiten uit, wij staan niet open voor hun kant van het verhaal. Gelooft u het?  Uiteraard blijft Leefbaar Rotterdam de dialoog aangaan en oog hebben voor degenen die onze samenleving wel omarmen, maar één ding is zeker: we zijn er nog lang niet met die integratie.”

De volledige verklaring van de Rotterdamse volkspartij kunt u na lezen door hier te klikken.