Anti kraak. Iemand betaalt een laag huurbedrag en borg en krijgt daarvoor een huurcontract om leegstand te voorkomen. In Nederland een beproefd middel tegen de rovende krakersbendes en ook in opkomst in Vlaanderen.

Sytse Kamminga is een student in Amsterdam die een leegstaand pand mocht bewonen vlakbij de universiteit. Hij en zijn 19 medebewoners moeten nu plaats maken voor een groep uitgeprocedeerde illegalen. Mensen die hier niet eens meer zouden mogen zijn. ‘Ik vind het jammer dat ze hier asielzoekers plaatsen, terwijl die in principe geen belang hebben om in Amsterdam te zitten, dichtbij de universiteiten en hogescholen’, zegt Sytse Kamminga. ‘Die kun je in principe ook ergens buiten de stad neerzetten.’

Hij heeft de pech dat hij een Nederlander is die zich aan de regels houd. Er staan in de stad ook panden die gekraakt zijn. Illegaal maar gedoogd. Gedoogd door de tolerante Hollander. Ondertussen stoken dit kraaktuig de illegalen op om vooral dwars te blijven liggen. Want aan het einde gloort er een verblijfsvergunning. Waarom deze kraakpanden niet ontruimd wordt ten bate van de illegalen, dat is niet duidelijk. Nu ja, de Nederlandse studenten buigen het hoofd en vertrekken mismoedig, dat is wel zo gemakkelijk!

Geschrokken door het ontstane beeld heeft de gemeente nu een antikraak pand aangeboden bij de Bijlmer. Amsterdam Zuid Oost. Ver weg van de universiteit. Niet geschikt voor uitgeprocedeerde illegalen. Wel goed genoeg voor de Nederlandse student.

 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d