junckerDe Europese regeringsleiders hebben deze week de Luxemburger Jean-Claude Juncker naar voren geschoven als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ook de twee grootste fracties in het Europees Parlement, de christendemocraten en sociaaldemocraten, spraken al hun steun voor hem uit. Hij zal José Manuel Barroso opvolgen, die vanaf 2004 is benoemd en waarvan de tweede termijn dit jaar afloopt. De keuze is geen verassing, eerder bleek dat enkel de Britse premier Cameron en Hongaarse premier Orbán de benoeming niet zagen zitten.

In de Europese Unie hoort Juncker bij de gevestigde orde, hij is er al zo’n 20 jaar werkzaam in verschillende functies. Zijn carrière is rap gegaan, hij studeerde rechten aan de Universiteit van Straatsburg en stond daarna ingeschreven in de Luxemburgse balie, maar oefende nooit zijn vak uit. In 1984 werd hij voor de Chrëschtlech-Sozial Vollekspartei (christendemocraten) bij de verkiezingen verkozen in het landelijke parlement. Tijdens zijn herverkiezing van 1989 werd hij Minister van Financiën tot en met 1995. In dezelfde periode bekleedde hij ook een functie in de bestuursraad van de Wereldbank.

Binnen de uitoefening van zijn functie van Minister van Financiën, speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht in 1992, waar o.a. werd besloten tot het vormen van de Europese Monetaire Unie, waaruit de Euro voortkwam. In dezelfde periode was hij ook nog voorzitter van de eurogroep, waarin de ministers van Financiën uit de eurozone zetelen. In 1995 werd hij tot premier van Luxemburg benoemd, wat hij was tot en met 2013, tot hij moest aftreden na een affaire rond de geheime dienst van Luxemburg.

Tevens was Juncker een tijdlang lid van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds. Hij heeft in Europa een naam opgebouwd als man van compromissen, maar tevens ook als een invloedrijke, ervaren man die de weg binnen de instellingen weet te vinden. Hij gaat al 20 jaar mee, onder meer op topfuncties en is zeer pro-Europese Unie, maar gezien zijn werkervaring heeft hij ook zeker goede contacten met de Amerikanen.

Het Europees Parlement moet nu de knoop doorhakken en wil op woensdag 16 juli stemmen over de voordracht van de christendemocraat.

junckeristuig

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Juncker zal voorzitter van de Europese Commissie worden”

  1. Met of zonder baxter alcohol in de arm ?

  2. Gelukkig is het net nog geen verRassing…

  3. Zum Wohl, Junker, drink er maar een glaasje op !

Trending

%d