Fawaz Jneid, de grondlegger van de salafistische moskee As-Soennah te Den Haag, werd twee jaar geleden uit het bestuur gezet van deze radicaal islamitische moskeestichting. En dat wilt wel iets zeggen als zelfs de radicalen iemand te radicaal vinden. De radicale sjeik werd beschuldigd van ‘eigengereid optreden’ en het sluiten van illegale huwelijken. Bovenal zou hij weigeren om het gezag van het moskeebestuur te erkennen. Fawaz Jneid verwierf landelijke bekendheid toen hij de filmmaker Theo van Gogh  vervloekte. Een aantal weken later werd hij vermoord door een radicale islamiet op klaarlichte dag in Amsterdam.

Na de nodige rechtszaken begon Fawaz in de zomer van 2013 voor zichzelf. De imam bleef ongekend populair onder Haagse moslimjongeren. Hij organiseerde dagelijkse diensten in een feestzaal in het Transvaalkwartier, niet ver van de Haagse ‘shariadriehoek’. Het bezoekersaantal zou in de honderden lopen. De journalist Hassan Bahara ging langdurig undercover om de vraag te beantwoorden hoe het komt dat Den Haag zo’n leidende rol speelt in het radicaal islamistische milieu in Nederland. Zijn conclusie: “De langdurige en diepgaande invloed van de salafistische As-Soennah-moskee en haar vroegere imam, de Syriër Fawaz Jneid.” 

Na de breuk met de As-Soennah moskee probeerde de imam ook een nieuwe gebedsruimte te openen in het Haagse. De gemeente Den Haag en de politie volgde het allemaal met argusogen. Den Haag had zelfs op het laatste moment een huurovereenkomst voor een oud schoolgebouw ingetrokken toen bleek dat imam Fawaz Jneid er een moskee wilde beginnen.  De gemeente onderhandelde met de stichting Qanitoen, die had gezegd in het gebouw aan de Beresteinlaan aan maatschappelijk werk te willen doen en er een bedrijf te willen openen. Een journalist van De Telegraaf had de gemeente vragen gesteld over de huurplannen, waarop de gemeente op onderzoek uitging. Toen de gemeente de vertegenwoordigers van de stichting Qanitoen vroeg of het klopte dat Jneid er een gebedshuis wilde openen, gaf de stichting toe. Het huurcontract werd eenzijdig opgezegd.

Ook in het buitenland roert hij zich. Medio 2013  reisde Fawaz af naar Cairo naar een conferentie van de Association of Muslim Scholars, waarvan hij lid is geworden. De salafistische bijeenkomst was georganiseerd als hart onder de riem voor de strijders tegen het bloedige regime van Bashar al-Assad. Fawaz werd in Caïro geïnterviewd door een salafistische tv-zender. Een van zijn uitspraken: “Uit alle windstreken gaan mensen voor de jihad naar Syrië, ze kunnen de steun van geleerden wel gebruiken.” een onderzoeksrapport van het Amerikaanse adviesbureau Kronos Advisory beschreef de haatimam als volgt: “Although not a recruiter in the most literary sense of the word, Fawaz Jneid, the former imam of the As-Sunnah Mosque in The Hague, is probably the most effective recruiter for the jihad in Syria”.

sheikhfawazjneid

 

De haatimam op bezoek bij de partij van de Eenheid. Dezelfde partij die ISIS wel een goede organisatie vind..

Begin dit jaar probeerde hij wederom een moskee te openen in Den Haag. De Haagse PVV fractie zat er meteen bovenop en het plan werd verijdeld. Nou kan er veel gezegd worden over de haatimam, maar het woord opgeven hoort daar dan toch niet bij. Sinds deze week heeft hij toch een nieuwe locatie gevonden voor zijn haatpreken. Zalencentrum Uitenhage bied vanaf morgen 14.00 ruimte om de komende weken op vrijdag te preken.

fawazHoeveel redenen hebben de zittende politici nog nodig om deze man persona non grata te verklaren en uit te zetten? Wij houden u, zoals u van ons gewend bent, op de hoogte!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: