Belgitude à la flamande

63-63504_mSinds de eerste wedstrijd van de Rode Duivels woedt er op de sociale media een snedige discussie onder Vlaams-nationalisten of het al dan niet opportuun is om voor het Belgisch elftal te supporteren. We hadden gehoopt dat nationalisten zich meer zouden profileren als Vlamingen in plaats van Belgen, maar deze hoop blijkt ijdel te zijn geweest. Zoals we in een vorig artikel schreven leek het ons voorspelbaar dat zeer veel N-VA-kiezers eveneens de Belgische driekleur zouden bovenhalen tijdens het WK voetbal. Je zou wel willen, maar kan niet verwachten dat die meer dan 30% kiezers allemaal Vlaams-nationalisten zijn. Ook bij het Vlaams Blok zaliger van 25% was dat niet het geval.

Des te pijnlijker wordt het wanneer ‘volbloed’ nationalisten plots hun idealen aan de kant zetten en De Bruyne en Co met volle overtuiging beginnen aan te moedigen. Eerlijk gezegd betwijfelen we dan of deze mensen überhaupt iets van voetbal kennen, aangezien de Rode Duivels twee keer met de hakken over de sloot hun zege behaalden, maar anderzijds stellen we ons vragen bij de politieke kennis van deze supporters.

Het meest gehoorde argument voor de belgitude van deze ‘nationalisten’: “Het is maar voetbal.” Een dooddoener van formaat, aangezien diezelfde heren en dames uit de Vlaamse Beweging weten dat het niet om “mààr voetbal” gaat. Immers, de Rode Duivels-gekte werd gestart nog voor de overwinningen van de ploeg ons rond de oren begonnen te vliegen. Op een moment dat de N-VA als een raket begon te stijgen in de peilingen en ook tijdens de echte verkiezingen, kozen bepaalde figuren ervoor om via de Belgische Voetbalbond een gevoel van Belgisch nationalisme aan te wakkeren. De Duivels(e) campagne kreeg zo vorm. Dat ‘gewone’ Vlamingen hierin trappen is begrijpelijk, de miljoenen die in de campagne werden gestoken misten hun doel niet. Maar dat in de apotheose van deze campagne ook Vlaams-nationalisten overstag zouden gaan, hadden we niet durven voorspellen.

Weten de meeste Vlamingen wel dat er bij de ganse selectie van de Rode Duivels amper 3 voetballers meespelen die ook effectief voor een Vlaamse of een Waalse ploeg spelen? Al de rest verdient hun kost in het buitenland. Over het loon en de belastingvoordelen in België van deze profvoetballers gaan we het niet hebben, maar je zou er nogal een ogen van trekken. De ploeg speelt tijdens het WK niet zo bijzonder en won met grote porties geluk twee belangrijke wedstrijden op het WK. Hierdoor plaatsten ze zich voor de achtste finales, maar in de buitenlandse media zijn ze daar scherper over. De media in Engeland, Frankrijk, Nederland, Spanje en zo meer (landen waar ze wel iets schijnen te kennen van voetbal en waar veel Rode Duivels onder contract staan) zijn niet verblind door hysterie en geven de Rode Duivels een slecht (en dus eerlijk) rapport.

Neen, de Rode Duivels-campagne is één en al politiek. Wie dat niet inziet is blind van liefde voor iets waar in het dagelijkse (Vlaamse Bewegings)leven geen plaats voor zou zijn bij diezelfde mensen. Het enige niet-politieke aspect aan de Rode Duivels zijn de 22 benen die 90 minuten lang tegen de bal sjotten. “Het gaat dus wel om de sport?” horen we sommigen al denken. De wedstrijden zelf wel ja, maar alles, maar dan ook werkelijk alles er rond is politiek gemotiveerd. En het volgende spektakel dat op gelijkaardige manier gaat gerecupereerd worden is de Ronde van Frankrijk. Daarvoor wordt ook al reclame gemaakt met de term ‘Belgen’ en de tonen van de Brabançonne.

De dagdagelijkse realiteit heeft ervoor gezorgd dat de N-VA haar stemmen behaald heeft. Daar heeft men nog niets aan kunnen veranderen, ook de Duivels-campagne niet, maar eens men de burger ervan kan overtuigen dat de N-VA tegen zaken als een Belgisch nationaal voetbalelftal zou zijn, kan het tij weleens keren. Dat ook de scholen massaal worden ingezet om kinderen zichzelf te laten tooien in de driekleur, staat niet los van de politiek. In feite is kinderen op grote schaal inzetten voor een politiek thema (of telt het communautaire plots niet meer?) moreel verwerpelijk. ‘Indoctrinatie’ is de correcte term hiervoor. Neen, de symptomen zijn al te duidelijk om te zeggen dat het “maar voetbal” zou zijn. Kijk thuis naar elke wedstrijd die je wil zien, maar laat de driekleur achterwege!

ReAct

14 comments

 1. Hoeveel financiële middelen wordt er nu al jaren gepompt in het het terug manipuleren van onze zombie-Vlamingen ? Dat dit tevens een win-situatie voor vele sponsors, dankzij de hulpzame media, is voor hen mooi meegenomen. Deze overdreven dwangneurose voor onze zombies zal uiteindelijk als een zeepbel imploderen. Het is al ver gekomen dat de politie de dronken chauffeurs van de openlucht speelpleinen met TV niet meer controleert. Op naar de decadentie “Cerevisia et Circenses” en mogen velen na deze orgie met beide voeten op de grond komen.

 2. Groot gelijk, pure volksverlakkerij!
  Een klein taalpuntje toch: “Dagdagelijks” is geen correct Nederlands, maar een germanisme. Gelieve deze taalvreemde term dus niet meer te gebruiken in de toekomst!
  Hoogachtend,
  R. Zak

 3. Als ik zulke artikels lees, verlies ik echt alle hoop in de mensheid.
  Zijn jullie rechtse idealen dan zo streng Vlamingen niet meer vrij mogen zijn om te doen wat ze willen? Is jullie politieke overtuiging allesomvattend en ontegensprekelijk?
  Of zijn jullie zo haatdragend tegenover Wallonië dat iedereen die een teen over de taalgrens steekt gestraft moet worden? Groepsgevoel tussen West-Vlamingen en Limburgers is normaal, maar mensen uit Halle en Tubize mogen niet voor hetzelfde team supporteren?
  Met termen als “‘volbloed’ nationalisten” wordt deze situatie ronduit griezelig.
  In plaats van tweedracht en haat te zaaien, en te pleiten voor een eindeloze discussie
  (die er misschien voor kan zorgen dat Vlamingen een klein beetje rijker kunnen worden),
  kunnen we evenveel tijd proberen steken in de analyse van productieketens die de Vlaamse rivieren verzieken en de lucht vervuilen? (Wat gaat Vlaanderen doen met de Kyoto norm als het onafhankelijk zou worden?)
  Al die negativiteit brengt niets op, het verziekt gewoon onze samenleven en zaait haat,
  voetbal brengt tenminste mensen samen.

 4. Ik vind het gerustellend dat het Belgisch gevoel nog steeds bestaat. Het toont aan dat velen op een Vlaams nationalistische partij hebben gestemd uit protest en niet uit overtuiging.

  1. Als er nu eens iets is wat absoluut niet als ‘geruststellend’ ervaren mag worden, dan wel dat ‘Belgische gevoel’. Geen ergere gesel der Vlamingen als hun aanhankelijkheid aan een land waarvoor ze hoogstens derderrangsburger zijn. Maar, met of zonder Belziekske gevoelens, al die Vlamingen die gestemd hebben voor een Vlaams nationalistische partij hebben ervoor gestemd. Hun stemmen zijn nu V-stemmen. Ik wil trouwens wel eens weten hoe ‘Belgisch’ al die V-stemmers zich vandaag voelen nu ze merken dat Bartje De Wever zelfs met zijn broek op de enkels niet mag meespelen met de Walen.

 5. Al dat tricolore ballengedoe belzjikisme en dito dronken gewallebak is pure en onversneden volksverlakkerij. Men pakt de de kudde flink bij de tricolore neus !

 6. ik woon sinds jaar en dag in wallonie en dit zeer tegen mijn zin,geen idee hoe men in vlaanderen kan deelnemen aan deze dwaasheid.ik dacht dat zoiets enkel hier kon.!Als ik dan toch kleur moet bekennen,vanavond de dietse vlag bovengehaald,die mij meer waard is dan die separatistische belze vod.

 7. Dat een Vlaamsnationalist de belze driekleur niet uithangt is evident. Maar voor de rest zou ik me niet te druk maken in de voetbalgekte. Dat overal ter wereld massaal mensen supporteren voor ‘hun’ ploeg is zelfs bij uitstek nationalistisch: wie beweerde dat natiestaten niet meer relevant zijn, ziet door miljoenen het tegendeel gedemonstreerd. In dit land is het natuurlijk jammer dat we geen Vlaams team kunnen zenden, maar het is met voetbalgekte als met mediarelletjes: het komt snel op, raast hevig, en is even snel weer voorbij. In dit geval voor vele jaren. Dus de beste houding voor een Vlaamsnationalist is denk ik: niet aan meedoen, rustig laten overwaaien en de dag erna opnieuw mensen beginnen spreken over de Belgische realiteit van belastingwaanzin, inefficiënt bestuur, verfransing, geschift koningshuis, geldtransfers, massa-immigratie en onmachtig gerecht. Die realiteit ondergaan de mensen helaas langer dan de Rode Duivels-heisa…

 8. Ik heb waarlijk compassie met die voetbalgekken. Straks is het ‘fiestje’ voorbij en kan de brave burger weer een jaartje zweten voor de kroon en de geldwolven, die nu GRATIS stonden te pronken in Brazil.

 9. Een interessant sociologisch verschijnsel die ganse voetbalgekte waar heel wat over te zeggen valt.
  Om te beginnen kan het vreemd lijken dat een bevolking, die ogenschijnlijk Belgisch-nationalistisch is, toch zonder problemen datzelfde België verpatst aan de EUssr.
  Zal dat veranderen nu ze in groep de brabanconne meekelen en zich tooien in de tricolore ?
  De vraag stellen is ze beantwoorden; neen het versjacheren van het fiere vaderland zal gewoon verder gaan. Als het vaderland écht moet worden verdedigd geeft de massa niet thuis.

  Het is dan ook volledig foutief om de voetbalgekte te zien als heroplevend Belgisch nationalisme.
  Het is karnaval.
  Niet meer, niet minder.
  Zoals de Aalstenaars zich éénmaal per jaar als “voil jeanet” uitdossen zo dossen de Vlamingen zich nu uit als tricolore karnavalszot. Tot ze eruit liggen natuurlijk dan verdwijnen al die attributen als sneeuw voor de zon.

Comments are closed.