Vierde EU-Afrika top

eu-africa_summit_europeseraadVorige week kwamen in Brussel, onder de noemer van de EU-Afrika top, 80 leiders van Afrikaanse en Europese landen bijeen om over verschillende kwesties te spreken. Namens Nederland waren Minister-president Rutte en Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig. Bovenaan de agenda stonden de economische ontwikkelingen op het Afrikaanse continent, de EU is als handelspartner belangrijk, maar is tevens de wereld grootste schenker van hulpgelden. (28 miljard euro hulp gaat van de EU naar Afrika tussen 2014 en 2020)

Bovenal stond de belangrijke kwestie van de immigratie van Afrika naar het Europese continent op de agenda. Dit heeft recent weer vaak het nieuws gehaald, door de sterk toenemende massale bestormingen op de Spaanse grens bij Ceuta en Melillia in Marokko, van de afgelopen maanden. Het was dan ook de Spaanse premier die eropaan drong dat het probleem van illegale migratie op de agenda zou komen staan. Maar daarnaast werkt men naar een algemeen EU beleid met betrekking tot de immigratie vanuit Afrika.

In het document dat uit de top is voortgekomen ‘EU-Afrika verklaring over migratie en mobiliteit’ staan zaken als dat de mensenhandelmaffia moet aangepakt worden, de grenscontroles en de samenwerking tussen de betreffende landen moet worden verbeterd. Dat legale immigratie moet worden aangemoedigd, vluchtelingen hulp moeten krijgen naar huis terug te keren en de kosten voor het overmaken van geld naar achtergebleven familie omlaag moeten en dat asielzoekers beter beschermd dienen te worden.

Het valt dus op dat de EU wel iets wil doen aan de illegale immigratie, maar de arbeidsimmigratie wil faciliteren en dit zelfs wil aanmoedigen. Men ziet er belang in immigratie en mobiliteit te bevorderen en denkt dat beide continenten zich hiermee duurzaam kunnen ontwikkelen. Dergelijke zaken lijken toch vooral de grote bedrijven te bevorderen die het meeste belang hebben bij zeer mobiele mensen. (immigranten) Het voedt wederom de opinie dat de Europese Unie er vooral voor de grote bedrijven is en niet voor haar inwoners, die natuurlijk geen enkele baat hebben bij nog meer Afrikaanse immigranten.