30-maart

Zelfbeschikkingsrecht: ‘Europa, wij zullen stemmen!’

Op zondag 30 maart aanstaande blazen burgerbewegingen uit alle hoeken van Europa verzamelen in Brussel, het politieke hart van de Europese Unie. Zij willen dat het universeel recht op zelfbeschikking wordt erkend door Europa en zijn instellingen en zetten zich af tegen elke weigering of bedreiging van dit democratisch recht. Het initiatief heeft één duidelijke slogan: ‘Europa, wij zullen stemmen!’.

Aan de actie is een petitiecampagne voorafgegaan. Tot vandaag zijn er al 550 000 handtekeningen verzameld van Catalanen, Schotten en Vlamingen die via de ICEC (International Community of European Citizens) op http://www.europeancitizensdecide.eu volgende stellingname onderschreven:

“Ik ondersteun het initiatief dat het zelfbeschikkingsrecht van de Europese volkeren binnen de Europese Unie erkend wil zien als een fundamenteel mensenrecht en wens dat de Europese instellingen alle Europese burgers en hun naties ondersteunen als ze dit recht wensen toe te passen.”

Het initiatief wordt nog eens extra in de belangstelling geplaatst tijdens een week rond het thema zelfbeschikking. Er is onder meer een rondreizende tentoonstelling met werk van artiesten uit diverse Europese landen met zelfbeschikking als gemeenschappelijk onderwerp. De vernissage is op 27 maart in Gent. Aansluitend is de tentoonstelling nog te zien in diverse Vlaamse stadhuizen en gemeentehuizen. Daarna worden de kunstwerken elders in Europa tentoongesteld.

Op de dag van de vernissage, vanavond donderdag 27 maart, is er in Gent ook een symposium over zelfbeschikkingsrecht met deelname van specialisten ter zake uit Vlaanderen, Catalonië en Schotland.

Tijdens het weekeinde komen duizenden mensen uit Catalonië, Schotland, Baskenland, Veneto en Zuid-Tirol naar ons land. Ze krijgen onderdak bij honderden Vlaamse gezinnen en krijgen de kans om aan de vooravond van 30 maart alom in Vlaanderen deel te nemen aan plaatselijke activiteiten. Kwestie van elkaars cultuur wat beter te leren kennen.

Zondag reist iedereen naar het Jubelpark in Brussel. Met de slogans ‘Europa, wij zullen stemmen!’ en ‘Het draait allemaal rond democratie!’ zullen al deze Europese burgers pleiten voor recht op zelfbeschikking.

Tijdens de betoging zal onder meer een menselijke mozaïek worden gevormd met, gespreid over 150 meter, in reuzenletters ‘SELF-DETERMINATION’.

Na het weekend zullen door ICEC nog enkele evenementen rond zelfbeschikking worden georganiseerd in het Europees Parlement. Daarvoor kunnen de organisatoren rekenen op de steun van UNPO en CIEMEN.

Voorts is er nog het wereldwijde netwerk voor Mensenrechten dat zijn jaarlijkse bijeenkomst houdt in Brussel en daarom ook zal deelnemen aan de betoging op 30 maart.

Namens Vlaanderen verklaart Steven Vergauwen:

‘Het is voor Vlaanderen een eer alle buitenlandse gasten te mogen verwelkomen voor dit uniek evenement. Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen sociale organisaties van over heel Europa om samen een positief project te presenteren: een reusachtige JA-campagne voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid.’

Chris White voegt hier namens Schotland aan toe:

‘Zelfbeschikkingsrecht is geen abstract begrip. Het bestaat en het moet worden gezien als iets wat de democratie niet aantast maar wel ten goed komt. We kunnen het niet simpelweg negeren. We moeten het integendeel omarmen en er deel van uitmaken.’

Tot slot  is er nog de Catalaanse woordvoerster Anna Arqué: 

‘Er bestaat in Catalonië een sociale en politieke meerderheid voor een referendum over onafhankelijkheid. Het vindt plaats op 9 november van dit jaar. We zullen er aan deelnemen omdat we niet langer kunnen aanvaarden dat de Spaanse staat op een anachronistische manier onze democratie bedreigt. We zijn ons bewust van de universele rechten die we als natie hebben. Het Europa van de 21ste eeuw heeft geleerd uit zijn fouten en zijn successen. De tijd is rijp om dat te tonen!’

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Duizenden betogen in Brussel op 30 maart – U wordt verwacht!”

  1. Op 25 mei kunnen we het dictatoriale EU.S.S.R Potverteerders Circus electoraal torpederen zodat het kapseist en met man en muis vergaat . Wij zij het BEU om onze autonomie te laten roven en er nog belasting voor te betalen om de gulzig wijd opengesperde muilen der volkomen overbetaalde EU.S.S.R. nomenclatura mee te vullen ! Laat ze verrekken, blauw Konijn Verafstoot en trawanten !

  2. Geweldig, doet Nederland ook mee?

Trending

%d bloggers liken dit: