Morgen verkiezingen in Nederland

verkiezingen 2014

Leg je stempas maar alvast in het zicht, want morgen kunnen we weer naar de stembus. En dit maal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. In een aantal gemeenten vonden de verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen eerder al (of later) plaats, maar het overgrote deel van de kiesgerechtigde bevolking mag morgen uit gaan maken hoe de zetels in de verschillende gemeenteraden worden bezet.

Uit peilingen heeft men de verwachting dat van alle kiesgerechtigden op dit moment 46 procent zeker zal gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is een toename ten opzichte van de 42 procent van een maand geleden. De verkiezingen van 2010 hadden een opkomstpercentage van 54,1 procent. Heb je nog geen keuze kunnen maken, dan is er nog de handige kieskompas of de stemwijzer, die trachten jouw opvattingen bij een politieke partij te plaatsen.

Doorheen heel het land doen ook realistisch rechtse en populistische partijen mee, die zich vaak duidelijk onderscheiden van de gevestigde partijen. Ook de ‘volks-socialistische’ Nederlandse Volks-Unie doet in drie gemeenten mee, te weten Arnhem, Purmerend en Westland.

Ik heb er maar even drie interessante partijen uit gepikt, uit drie verschillende gemeenten, waarvan ik verwacht dat deze hoge ogen gaan gooien bij de verkiezingen.

Partij Veilig Maastricht (PVM) in Maastricht
Webstek http://www.partijveiligmaastricht.nl
De lokale partij komt voort uit Trots op Nederland. Ze heeft op dit moment twee zetels in de raad. Enkele sterke punten van de partij:
– Harde aanpak drugsrunners
– Draag zorg voor behoud Maastrichts erfgoed
– Geen uitbreiding van het aantal Moskeeën en minaretten

Partij voor de Vrijheid (PVV) in Den Haag
Webstek: http://pvvdenhaag.nl
De Partij voor de Vrijheid is een landelijke politiek partij en doet mee in twee steden, naast Den Haag ook nog in Almere. Ze heeft nu vijf zetels in de Haagse gemeenteraad. Enkele sterke punten van de partij:
– Referenda bij grote projecten
– Keiharde aanpak van straatterreur en overlastgevend tuig
– Geen enkele moskee er meer bij

Artikel 50 in Dongeradeel
Webstek: http://www.artikel50-dongeradeel.nl
Artikel 50 is de nieuwe partij van Europarlementair Daniel van der Stoep (ex-PVV). De partij doet mee in vier gemeenten Dongeradeel, Weesp, Neerijnen en Roermond. Enkele sterke punten van de partij:
– Openbaar lobbyregister tegen ambtelijke corruptie
– Beschermen eigen identiteit dorpen en wijken
– Lokale referenda