Caricom wil excuses én vergoeding van Nederland

slavernijDe vijftien Caribische staatshoofden, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), willen van hun ex-kolonisators excuses en compensatie voor de volgens hen aangerichte schade tijdens de periode van kolonisatie en slavernij. Onder deze Caricom-landen bevindt zich ook Suriname en namens hen wil men Nederland aansprakelijk stellen vanwege het slavernijverleden.

De Caribische landen kampen naar eigen zeggen met een flinke achterstandssituatie als gevolg van het slavernijverleden. Dat staat in een tienpuntenplan, dat einde van deze week wordt gepresenteerd. Het onderzoek is tot stand gekomen onder leiding van onderzoeksleider Hilary Beckles en vicevoorzitters Verene Shepherd en Ahmad Zunder. De landen richten de eis ook tot Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Men verwacht vooral onvoorwaardelijk excuses van de Europese landen. De plannen voor het leed als gevolg van de slavernij zouden niet alleen gaan over gelden, volgens de voorzitter van de commissie Hilary Beckles. Men wil vooral een dialoog met de Europese landen, omdat zij volgens Beckles verantwoordelijk zijn voor de achterstandssituatie waarin de Caribische landen zich nu bevinden. Ook moeten de Europese landen arme gemeenschappen in de Cariben ondersteunen en het onderwijsniveau in Caribisch gebied verbeteren.

Een alomvattend bedrag aan herstelbetalingen wordt in het plan niet genoemd, maar Suriname heeft al eens uitgerekend hoeveel Nederland aan het land zou moeten betalen en dat bedrag is minimaal 50 miljard euro. Er staan ook positieve zaken in het plan, de Caricom willen dat Nederland en de andere ex-kolonisatoren diplomatieke hulp bieden aan mensen die willen terugkeren naar Ghana en Ethiopië. Remigranten zouden in deze landen geen volwaardig burger kunnen worden.

3 comments

  1. Juist, maar ik vind dat wij Vlamingen dan ook een POLITIEK-CORRECTE schadevergoeding dienen te eisen van Italië omdat Julius Caesar in 75V.C. onze voorvader Ambiorix bij zijn Limburgs pietje heeft gepakt en er zo hard in geknepen heeft dat hij veranderde in een standbeeld. Het “levende” bewijs staat nog steeds in Tongeren !

  2. “Onder deze Caricom-landen bevindt zich ook Suriname en namens hen wil men Nederland aansprakelijk stellen vanwege het slavernijverleden.” Die hebben al het 10-voudige geïnd, door middel van fraude en hun criminele praktijken in Nederland!

Comments are closed.