De winnaar in Oekraïne? Assad

assadDe toestand in Oekraïne is zorgwekkend te noemen. Het oosten is verdeeld tussen loyaliteit aan Kiev en aan Rusland, maar de Krim, historisch Russisch gebied, is duidelijk zijn bescherming aan het zoeken bij Rusland. De grote winnaar echter, ongeacht de uitkomst, is Assad.

Juist ja, de Syrische president Assad. Het is nu weer even kalm, de pers kan immers maar één brandpunt in de wereld tegelijk zien, in Syrië als je naar VRT of VTM kijkt. Bij gesprekken in het verleden tussen de VSA en Syrië was Rusland altijd de bemiddelaar. Iedereen weet dat Assad nog in het zadel zit mede dankzij  grote Russische steun. Ondertussen ook omdat de islamisten van de Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) aan het afslachten zijn om te kunnen afslachten. De Russische steun mag echter niet onderschat worden. Toegevingen vanuit Damascus waren er omdat Moskou hen duidelijk maakte dat die nodig waren. Is er ook maar één persoon die denkt dat Rusland enige welwillendheid zal tonen als het over Syrië gaat? De steun vanuit Moskou aan Damascus zal veel meer richting onvoorwaardelijkheid gaan.

Het is ook opvallend hoe voor het eerst in lang Rusland terug rondjes loopt rond de VSA op het internationale politieke podium. Ze hebben ook niet de problemen die het Westen heeft. Een inflatieprobleem, dat wel. Maar met welk geld zal de VSA, die met moeite hun schuldenplafond kunnen opkrikken, of de EU, ik moet er geen tekening bij maken, een conflict betalen? Rusland moet enkel de Krim in handen krijgen en voor de rest afwachten, zij hebben geen haast. Het leger in Oekraïne is een relikwie uit de Koude Oorlog en de troepen op de Krim en in het oosten hebben reeds in grote getale de kant van Rusland gekozen. Het pas benoemd vloothoofd van Oekraïne, nota bene benoemd door de nieuwe president, heeft zich reeds uitgesproken voor Rusland.

Wat Rusland waarschijnlijk zal doen, maar ik heb geen glazen bol, is het diplomatisch-bureaucratische gepraat zijn werk laten doen. Een contactgroep, een commissie, een onderzoeksgroep, een crisisgroep, etc… Ondertussen zijn de Russen baas op de Krim en hebben zij daarmee een voldongen feit in handen. Tegen het diplomatieke gepraat op gang gekomen is, heeft de Krim zijn onafhankelijkheid reeds verklaard en zal Rusland wijzen naar schurkenstaat Kosovo die wél erkend is door de EU.

Naarmate de temperatuur in Kiev stijgt, slaapt er iemand steeds rustiger in Damascus…

3 comments

  1. Niet voor het één of het ander maar die twee conflicten zijn net in de achtertuin van Rusland en voor hen dus van groot belang. De Zwarte Zee verliezen betekent dat de Russen hun enige zekere doorgang verliezen naar de rest van de wereld.

    Dat Assad hierdoor in de luwte komt is uiteraard juist. Zolang niemand weet hoe het daar op te lossen en het conflict lokaal blijft is het veel minder gevaarlijk dan een uiteenvallend Oekraïne.

  2. Poetin is de baas. Obama is een slappe president. Onder Bush had de VS veel krachtiger gereageerd.

Comments are closed.