Oekraïne: bloedige dinsdag op het Maidan-plein

Demonstraties Oekraine op MajdenHet is ernstig de gebeurtenissen te zien, die zich op de dit moment in Oekraïne afspelen. Grote botsingen tussen politie en demonstranten hebben inmiddels meerdere levens geëist. Andriy Voloshyn die ik eerder ondervroeg over de situatie aldaar, publiceerde op zijn internationale nieuwswebstek over de situatie op Maidan-plein een engelstalig artikel. Dit heb ik voor u hieronder vertaald.

Wat is er gebeurd?

Op 18 februari te Kiev, in het centrum van Europa, heeft het bloed van onschuldige mensen gevloeid. Op 12.00 uur 19 februari Midden-Europese Tijd, waren er meer dan 30 mensen vermoord en duizenden gewond, van beide kanten, zowel demonstranten als onder de politie.

Er zijn velen getroffen in schermutselingen in de regeringswijk en op het Maidan (onafhankelijkheidsplein) in Kiev, toen de overheid en de gewapende politie demonstranten niet toestond om het parlementsgebouw vreedzaam te blokkeren en zij waren het die als eerste licht- en geluidsgranaten tegen de demonstranten gebruikten. Daarbij vielen bewapende bendes ‘de Titushki’ (betaalde, atletisch gebouwde jongeren) activisten aan op het Maidan. Deze Titushki opereren onder bescherming van de politie en worden gesteund door de politie.

De ziekenhuizen zijn overbevolkt. De metro rijdt in Kiev niet meer en de wegen die naar de stad leiden zijn vanaf alle kanten geblokkeerd. In feite verkeren we in staat van beleg (hoewel zonder officiële aankondiging). Yanukovych vermoordt onschuldige mensen en noemt het ‘anti-terroristische acties’ en weigert met de oppositie en buitenlandse leiders te onderhandelen.

Yanukovych heeft de oorlog aan het Oekraïense volk verklaard! Mensen sterven, maar verlaten het Maidan niet. Juist het tegenovergestelde: in alle regio’s van Oekraïne bezetten mensen regeringsgebouwen en rijden in groepen richting Kiev. Inwoners van Kiev en mensen van alle regio’s, vrouwen, studenten, artiesten, leden van de oppositie – de mensen die staan op het Maidan zijn bereid te sterven om de criminele regering van Yanukovych weg te krijgen.

We hebben Europa’s hulp nodig. Wij willen dat de Europese regeringen gerichte sancties instellen tegen Yanukovych en de opdrachtgevers van de moorden op vreedzame demonstranten!

8 comments

 1. Het valt redelijkerwijze te verwachten dat Ukraine in twee gaat gebroken worden , een bovenste deel, verkwanseld aan de EU.S.S.R Potverteerders Circus Dictatuur en een onderste deel dat in de Russische invloedssefeer zou resideren, geestelijk en ethisch gezond blijvend ergo zonder dolle politiek-correcte wetgeving qua holebi-“huwelijken”(sic) en dwang-promotie van “anders zijn”(sic) tegenover de jeugd , euthanesie (ook voor minderjarigen) abortus beschouwd als een tandextractie etc…..Rusland kan zich dergelijke farcen immers niet permitteren overwegend het slinkend bevolkingsaantal door vroegtijdige sterfte van talrijke mannelijke burgers (oorzaak gekend)

  1. Graag voeg ik iets toe : de bevolkingsdaling is sinds een jaar of twee gestopt. Er worden opnieuw meer mensen geboren dan dat er sterven in Rusland, al is het niet veel. Wel knap van de Russische overheid om met een ware gezinspolitiek een verlies van een miljoen Russen per jaar om te zetten naar (zeer lichte) bevolkingstoename.

 2. Het betreurenswaardige is dat Oekraïne (dat niet is wat het historisch was) momenteel tussen 3 dictaturen aan het slingeren is: De EU, de VS & Poetin’s Rusland. McCain, Verhofstadt of Poetin, ze zijn allen in het gevaarlijke imperialistische bedje ziek. In de VS heeft McCain geen macht en is OBAMA zwak. West-Europa is verdeeld en zwak door de EU … rest er nog Rusland dat een sterke Poetin heeft. Een walgelijke anti-nationalistische figuur die maar wat graag zijn buitengrenzen wat zou opschuiven. En Svoboda? Ik sluit me aan bij de mening van Dirk Decoster. Sterker, ik hoop dat net zij in Oekraïne een dam kunnen opwerpen tegen de ruk naar de EU. Want Verhofstadt is wat al te zeer campagne aan het voeren op kap van de miserie in Oekraïne!

 3. Svoboda is rechts radicaal nationalistisch, maar is geen neo – nazipartij. Wel is het zo dat zij zelf tot deze kritiek aanleiding heeft gegeven door hun vroegere benaming, hun eveneens vroegere partijsymbool en de bijzonder “clemente” wijze waarop ze met de geschiedenis van het legioen SS- Galicië omgingen. Overigens zijn zij daar niet de enigen in en zijn er ook in Europa verschillende nationalistische bewegingen die bereid zijn om heel wat misdaden van SS – Galicië door de vingers te zien omwille van hun strijd tegen het bolsjewisme. Ik wil er toch ook heel even op wijzen dat de Oekraïense regio Galicië de thuisbasis is van Svoboda en dat die regio tot het einde van de WO I tot het Oostenrijks – Hongaarse keizerrijk behoorde en vanaf 1920 via de vrede van Brest aan Polen werd toegewezen. Galicië is eigenlijk pas in handen van de USSR gevallen nadat deze laatste binnen het kader van het Ribbentrop – Molotov pact in 1939 de Oostelijke helft van Polen binnenviel en het gebied manu militari annexeerden. Vanaf dan was het een integraal deel van de Sovjetrepubliek Oekraïne. Nu was het Poolse bewind verre van de hemel voor de bewoners van Galicië, maar het Sovjetregime was de hel. Men kan het dus de Galiciërs, of de Westoekraïners in het algemeen moeilijk kwalijk nemen dat zij Hitlers troepen als bevrijder ontvingen en zich bij de SS aansloten. Uit de geschiedenis weten wij dat dit een kapitale blunder was, want diezelfde Hitler had hen via het al eerder genoemde Molotov – Ribbentropverdrag aan Stalin verkocht en dan spreken wij uiteraard nog niet over de gruweldaden die gepleegd zijn, De dubbele rol van Hitler was toen bijvoorbeeld echter niet bekend bij de Westoekraïners. In feite neemt Svoboda tegenover de oud – SS’ers van West – Oekraïne dezelfde houding aan die vele nationalisten hier te lande aannemen tegenover de Oostfronters. Zij keuren op verre na niet alles goed wat er eventueel gebeurd is, maar vragen begrip voor de motieven van velen onder hen en willen ook dat die motieven gekend worden. Men kan die houding ethisch, of moreel verwerpen, maar ze is in elk geval niet neonazistisch. Overigens verbaast mij de preutsheid en de krampachtige houding van Mr Roman tegenover de term neo – nazi. Wie op “Google” zijn naam intikt ziet die steevast verschijnen met uitgenomen dit predicaat erbij. Bovendien verschijnt hij op meerdere foto’s met elementen die waarschijnlijk veel onguurder zijn dan Cain en die de term neonazi wellicht toch iets meer verdienen dan Svoboda. Hoe gaat dit spreekwoord ook weer van de pot en de ketel?

  1. Mr. Decoster kan beter betere bronnen aanhalen. Google gebruiken om iemand te beoordelen is nogal onkundig. Dit getuigt van zwakheid. Graag bewijzen voor ‘onguurder elementen dan McCain’. Ik tikte ‘Decoster’ in Google in en ontdekte ook leuke dingen. Graag inhoudelijk aub.
   Ik ken Svoboda, heb er mee gepraat, niet via chat maar in werkelijkheid. Zij zijn net zoals een aantal personen die men in heel Europa kan terug vinden blijven plakken op 22 juni 1941. Op een persconferentie in Brussel waren ze zeer duidelijk : “de vijand is Rusland, de vriend is de VS, de NATO en de EU”.
   Ik schreef 20 jaar geleden al dat ‘Bilderberg’ ooit nationalisten voor de kar zou spannen om hun doelstellingen te bereiken. Wat vandaag inderdaad veel gebeurt.
   De ‘neonazi’s’ van vandaag zouden in 1933 met verschillenden in de kampen verblijven. Dat is mijn punt.

   U stelt :”Overigens verbaast mij de preutsheid en de krampachtige houding van Mr Roman tegenover de term neo – nazi.” Hier lijkt het wel of u in de spiegel praat. Ik voel bij deze uitspraak bij u veel verkramptheid aan.

   Ik ben voor vrije meningsuiting, ook historische visies moeten onbeperkt kunnen. Dit recht geeft mij en u de mogelijkheid elkaars uitspraken onzin te vinden waarop we opnieuw kunnen wederantwoorden. Gelukkig kunnen we nog steeds in debat gaan met elkaar. Maar hou het aub inhoudelijk.

 4. Nooit zoveel onzin gelezen als hier. Het ‘wij hebben Europa’s hulp nodig’ is een open pleidooi voor Bilderberg en andere economische volksuitbuitende systemen. De schrijver wordt beïnvloed door neonazi’s van Svoboda, die wel graag samen met yankee Mc Cain en andere onguren uit de VS op de foto staan.
  Stop met liegen en de West-Europeanen een rotte wortel voor te houden.

  1. Natuurlijk de anarchisten zijn het ANTI-democratisch gepeupel dat de DEMOCRATISCH verkozen President wil doen struikelen. Kennelijk wil een duistere OPPERMACHTIGE steenrijke Lobby, die nooit genoemd mag worden ten einde te voorkomen dat men van een specifieke vorm van “racisme” zou beschuldigd worden, in Ukraine aan de touwtjes trekken, volgens sommige bronnen op het Internet. Deze Lobby zou er niet voor aarzelen om onder andere het Grootste Open-Lucht-Zothuis-ter-Wereld : Cowboyland en ook het EU.S.S.R Potverteerders Circus voor hun karretje te spannen, pipo’s die als nuttige idioten naar de pijpen van deze Lobby dansen om Ukraine uit de Russische invloedssfeer te proberen losweken. Die “diplomaten” met hun kolonisten mentaliteit hopen NOG een kolonie meer onder de tent van het EU.S.S.R. Potverteerders Circus te kazerneren, precies of er is nog niet genoeg miserie met nieuwkomers in het inmiddels bolstaand (en dra barstend ????) opgepompt megalomaan EURO project gedoe. DAAR GAAN VODDEN VAN KOMEN EN RAPPER DAN WE DENKEN !

Comments are closed.