joris kaftDit jaar trekken de Schotten naar de stembus om zich uit te spreken over een onafhankelijk Schotland.  Bij de verkiezingen voor het Schotse parlement van 2011 boekte de nationalistische SNP een forse winst, en de nieuwe Schotse premier Alex Salmond beloofde vóór 2016 een referendum te houden over onafhankelijkheid. Op 15 oktober 2012 werd een overeenkomst getekend tussen Salmond en Cameron, voor zo’n referendum in de herfst van 2014. Op 9 november werd door de Schotse regering de te beantwoorden vraag geformuleerd: “Stemt u ermee in dat Schotland een onafhankelijk land moet worden?”. Kort en duidelijk, zonder gezapzever over confederalisme, uitdoving, uitkleding of wat dan ook.

Dit referendum vormt een voorlopig orgelpunt in een eeuwenlange Schotse strijd voor onafhankelijkheid. Een lange en vaak bloedige strijd die u nu kan nalezen in het nieuwe boek van Stijn Hiers: “Vrijheid en Whisky. De Schotse Geschiedenis in 101 whisky’s.

In zijn boek schetst de auteur de geschiedenis van het land en haar inwoners, van de vroegste tijden tot vandaag. Het is het verhaal van een trots volk en zijn lange strijd voor identiteit en onafhankelijkheid. Van de beruchte Picten in de Schotse Hooglanden, tot William ‘Braveheart’ Wallace; van Bonnie Prince Charles tot Rob Roy en van WO I-Veldmaarschalk Douglas Haig tot de Vikings: ze komen allemaal aan bod.

De auteur is niet alleen historicus van opleiding (en trouwens ook pro-senior van NSV!-Leuven), maar in de eerste plaats een gepassioneerd whiskykenner en -auteur. Het boek werd dan ook rijkelijk geïllustreerd met meer dan 150 oude en nieuwere whiskylabels. Die etiketten, vaak ware kunstwerkjes, beelden telkens een stukje van de geschiedenis uit, die op de tegenoverliggende pagina wordt behandeld. Want zoals de beroemde Schotse dichter Robert Burns ooit schreef – en het boek ontleent er zijn titel aan: “Freedom an whisky gang thegither”. Vrijheid en whisky gaan hand in hand.

Voor en door whisky werd trouwens menig veldslag gevochten en beslecht en de rol van whisky in de Schotse geschiedenis wordt dan ook belicht met enkele leuke verhalen en anekdotes. Zo kunnen we lezen hoe op 16 augustus 1941 de legendarische Banff distilleerderij een voltreffer te verwerken kreeg van een Duitse Junker bommenwerper. Zowel het distilleergebouw als warehouse 12 werden vol geraakt. Duizenden liter whisky ontplofte, of vloeide gewoon weg in de velden. De legende gaat dat de boeren uit de buurt dagenlang hun koeien niet meer konden melken; gewoon omdat de dieren te dronken waren om nog recht op hun poten te blijven staan.

Regelmatig wordt ook de link tussen Schotland en Vlaanderen gelegd. Zo vinden heel wat Schotse clans hun oorsprong bij Vlaamse ridders die in Schotland vochten en waren het Vlamingen die mee aan de basis lagen van de kiltproductie en de stichting van de eerste echte Schotse steden of burghs. Je kan in het boek onder meer lezen dat Andrew De Moray – het militaire genie aan de zijde van vrijbuiter William Wallace – afkomst is uit een Vlaams geslacht. Zelfs een speelse sneer naar het Belgische vorstenhuis ontbreekt niet in het boek, wanneer het gaat over de vele buitenechtelijke kinderen van de Engelse en Schotse koningen…

Ook de opeenvolgende Schotse onafhankelijkheidsoorlogen en de Jacobitische opstanden tegen de Engelse bezetter komen ruimschoots aan bod – opnieuw steeds geïllustreerd met whiskylabels die episoden uit die geschiedenis uitbeelden. Het bij elkaar zoeken van meer dan 150 van deze historische labels moet alvast een werk van lange adem zijn geweest.

“Vrijheid en Whisky” telt 240 bladzijden (harde kaft),  kost 19,95 euro (excl. verzending) en kan rechtstreeks bij de auteur zelf  besteld worden (www.lordofthedrams.eu – gelieve bij bestelling na het lezen van dit artikel ‘react’ te vermelden). Een must have voor elke volksnationalist!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “[BOEK] Whisky en de Schotse geschiedenis”

  1. Warm aanbevolen!

Trending

%d bloggers liken dit: