Zwitsers referendum geeft hoop voor de democratie

grensAfgelopen weekeinde werd in Zwitserland een referendum over de  beperking van immigratie gehouden. De voorstanders van die beperking wonnen het referendum, wat een opsteker mag genoemd worden voor de initiatiefnemers, de SVP. Gevolg: de EU is boos.

Zoals verwacht stemde een meerderheid voor de beperking van de immigratie. Reeds 23,5% van de ‘Zwitsers’ komt immers al uit het buitenland. Vanzelfsprekend bevinden zich zeer veel Italianen en Duitsers onder die migranten, maar een kleine 70% van die buitenlanders komt uit andere landen, waarvan zeer veel niet-EU landen.

Zwitserland is géén EU-land, maar aangezien het omringd wordt door EU-landen werden er in het verleden meerdere verdragen afgesloten met de EU, om bepaalde grensoverschrijdende zaken vlotter te laten verlopen. Eén van die verdragen was dus een immigratieverdrag en die vergissing wordt nu tenietgedaan. De Europese commissie is daar niet mee gediend en laat nu haar werkelijke aard zien. Het wil immers Zwitserland ‘straffen’ omdat het dit verdrag opzegt. Vreemd, aangezien Zwitserland niét tot de EU behoort én het Zwitserse volk zijn stem heeft laten horen. Daarenboven is de EU een niet democratisch gekozen instelling en bijgevolg heeft het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een referendum, geen enkele democratische waarde.

De SVP, die het noodzakelijke referendum had aangevraagd, kreeg de afgelopen uren felicitaties van het Vlaams Belang, het Front National, de FPÖ, de NPD en vele andere Europese rechtse partijen. Vanzelfsprekend kreeg de SVP door de media het voorvoegsel ‘ultrarechts’ voorgeschoteld. De meeste media zijn dan ook de trouwe bondgenoten van de EU. De EU bewijst echter eens te meer een dictatuur voor te staan. “Het Vlaams Belang zal er in het Europees Parlement voor pleiten om de verdragen tussen de EU en Zwitserland die niets met het vrije verkeer van personen te maken hebben, onverminderd te handhaven. De Europese Unie mag in geen geval overgaan tot vergeldingsacties tegen de Zwitserse democratie,” aldus Philip Caeys, VB EU-parlementair.

Gisteren twitterde Claeys al: ” Wat de Zwitsers destijds ook bezield heeft om toe te treden tot Schengenruimte, ze hebben vandaag een grote stommiteit ongedaan gemaakt.” De N-VA heeft alsnog geen uitspraken gedaan over het referendum.

3 comments

  1. NEEN ZEER ECHT ZEER VERSTANDIGE MENSEN DIE ZWITSERS Niet gewoon verstandig maar ZEEEEEEEEEEEEEEER verstandig

  2. Ze zouden het beter hier ook doen de sociale zekerheid kas zijn ze aan het plunderen

Comments are closed.