Dieudonné toegang tot Engeland ontzegd, Premier League-voetballer riskeert om dezelfde reden zijn job

AnelkaDe zwarte Franse komiek Dieudonné blijft voor beroering zorgen. Dit keer is hij niet het enige slachtoffer van de strijd tegen de vrije meningsuiting, maar samen met hem ook een Frans-Engelse topvoetballer. De Fransman maakte het – ondertussen beruchte – quenelle-gebaar en riskeert nu uit het Engelse voetbalwereldje verbannen te worden.

Nicolas Anelka voetbalt momenteel bij West Bromwich Albion. Daarvoor speelde hij onder andere bij Manchester-City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, maar evengoed bij toppers zoals Real Madrid, PSG en het Turkse Fenerbahçe. Bij het maken van een goal eind vorig jaar maakte hij het quenelle-gebaar, om Dieudonné te steunen. Het bleef overigens niet bij die ene keer.

De Engelse staat (the Home Office) is duidelijk: Dieudonné mag het land niet meer in, Anelka riskeert een ban uit het Engelse voetbal. Hun ban wordt ingegeven omwille van “public policy or public security reasons”. Politiek voeren in het openbaar kan dus leiden tot publieke onrusten? Lezen we dat goed? Ons lijkt het alvast niet slecht om de politiek af te schaffen, daar niet van, maar hoe beangstigend is deze evolutie wel niet?

Dieudonné bevindt zich met deze ban in een lijstje van terroristen en crimineel tuig. Maar de honderdduizenden vreemdelingen die de Engelse maatschappelijke orde dagelijks dankzij meerdere criminele daden in gevaar brengen, mogen zonder al te veel problemen in Engeland blijven wonen.