[VIDEO] Frans-Vlaamse actiegroep ‘Twee Talen’ in actie

twee talenSinds enige tijd is een vrij nieuwe actiegroep actief in Frans-Vlaanderen. Deze groepering ijvert voor – op zijn minst – tweetalige straatnaam- en verkeersborden en noemt zichzelf dan ook ‘Twee Talen, deux langues’. Daar waar enkel Franstalige plaatsaanduidingen langs de kant van de weg staan (overal dus in Frans-Vlaanderen), hangen de actievoerders de originele Nederlandstalige vertalingen onder. In een filmpje dat momenteel op het net circuleert kan je deze jongens en meisjes aan het werk zien. Alvast een dikke proficiat!

Volg deze groepering ook op facebook: klik hier.

7 comments

 1. Idem Saint-Omer.
  Men verwelkomt de Vlaming hartelijk in zijn eigen taal op openbare diensten. En, vraagt u maar wat toeristische info via e-mail of dergelijke; alles in perfect Nederlands!

 2. Mooi initiatief maar Bergen is in’t frans Mons en ligt in Wallonië, Sint-Winoksbergen is de juiste nederlandstalige naam van Bergues.

 3. Tiens, is Frans-Vlaanderen niet eentalig Frans? Respecteert die actiegroep het territorialiteitsbeginsel niet? Zielig. En het doet afbreuk aan onze strijd voor een eentalig Vlaanderen! Beseffen jullie dat niet?

  1. Er is daar meer aan de hand dan je zou vermoeden. Net als in andere regio’s van Frankrijk waar men ‘eigen’ talen spreekt, willen ook hier de Frans-Vlamingen dat de oorspronkelijke Nederlandse taal erkenning krijgt van de politiekers in Parijs.

   In het verlengde daarvan ijveren zij voor een terugkeer naar Vlaanderen.

 4. Meerdere bewegingen zijn actief om het taalerfgoed te recupereren. Het drama is gebeurd op 11 april 1677 met de slag van “Noordpeene”. Toen heeft Lodewijk de XIV daar het leger van Willem van Orange kunnen veroveren en aldus Frans Vlaanderen bij Frankrijk geannexeerd. Voor de details van deze beslissende slag ga eens naar het museum van Noordpeene bij de Casselberg. Je zal er zeer hartelijk ontvangen worden in het Vlaams en de audiobegeleiding is nu ook naast het Nederlands in de regionale taal: “Nuus Vlaemsch”. Uniek!!

Comments are closed.