Federaal agent voor xenofobie aangeklaagd na foto op facebook

agentIn het Luikse Vottem werd een gerechtelijk dossier opgestart tegen een agent van de federale politie. Zijn misdrijf: een foto van zichzelf op facebook waarbij hij een ‘quenelle‘ toont. Hij wordt nu aangeklaagd wegens xenofobie en aanzetten tot discriminatie. Stel u voor!

Wat is een quenelle? Wel, het is eigenlijk een gebaar dat het beste kan vergeleken worden met het Angelsaksische ‘Up yours!’, dat fysiek wordt weergegeven door een opgestoken middelvinger. Bij een ‘quenelle’ wordt een hand bovenaan een naar beneden gestrekte arm gelegd. Daarmee wil men aantonen dat de persoon waaraan het gebaar wordt getoond met zijn arm in andermans achterwerk zit. Slijmballerij zeg maar. Naargelang de hoogte van de hand wordt de ‘diepgang’ aangetoond.

Anti-zionistische campagne van de komiek Dieudonné. Let op de steun die hij krijgt van een jood.
Anti-zionistische campagne van de komiek Dieudonné. Let op de steun die hij krijgt van een jood.

Het gebaar wordt toegedicht aan de komiek Dieudonné, die eerder hier de revue passeerde, maar werd lang voor diens carrière al door verschillende andere komieken gebruikt (zoals bijvoorbeeld Coluche in de jaren ’80). Dieudonné gebruikte het echter in zijn show ‘1905’  in 2005 en meteen werd het een politiek beladen symbool. In 2009 versterkte hij deze perceptie door het te gebruiken op een anti-zionistische campagne bij de Europese verkiezingen. “Ik ben geen antisemiet, doch wel een anti-zionist,” zal hij daarbij verklaren.

Desalniettemin wordt de quenelle aanzien als een antisemitische en zelfs een nazi-groet. Te belachelijk voor woorden, maar in een politiek-correcte en verkrampte maatschappij niet ondenkbaar helaas! Het Franse gerecht heeft echter de klachten van het zootje antiracisten verworpen met de mededeling dat het symbool te vaag is om te laten doorgaan voor een nazi-groet.

Als het gerecht niet genoeg de politieke-correcte sfeerschepping volgt, grijpt de politiek zelf wel in. In Frankrijk werd namelijk begin dit jaar (en het jaar is nog pril) een officieel(!) schrijven verspreid door het Ministerie van Binnenlandse zaken dat de quenelle wel degelijk een antisemitisch en extremistisch gebaar is.

Of de bewuste Vottemse agent de quenelle op deze politiek beladen manier bedoelde, zullen we misschien wel nooit weten. Dat de politiek-correcte gekte echter vanuit Frankrijk is overgewaaid naar België is nu wel bewezen. De vrijheid van mening en expressie ligt daarmee op apegapen…

2 comments

  1. Als’t in Parijs regent, druppelt het in Brussel zeggen ze toch hé !

  2. Maar neen,; dat is een teken dat hij doet voor “ge geeft ze een vinger en ze pakken uwen arm”.

Comments are closed.