Referendum over meer bevoegdheden voor de EU in Nederland?

eurefVanavond is het dan zover, het debat in het Nederlandse parlement over een bindend referendum aangaande de EU. Een aantal burgers begonnen in 2013 met vereende krachten in het actieplatform Burgerforum-EU een handtekeningenactie om een bindend referendum af te dwingen.

Een stukje uit hun site: “In 2005 stemde ruim 61% van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet. Toch is de macht van de EU sindsdien sterk toegenomen. Ook de eurocrisis leidt weer tot ingrijpende machtsoverdracht van Nederland aan de EU, onder meer op het gebied van begroting en budget. Op nationaal niveau blijft steeds minder politieke zeggenschap over. De democratie raakt steeds verder uitgehold.

Dit kan niet zonder uitdrukkelijke instemming van de bevolking. In de krachtigste bewoordingen roepen wij Parlement & Regering op om gehoor te geven aan onze wensen:

1. dat de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU stopt.

2. dat indien toch nieuwe bevoegdheden worden overgedragen, een referendum wordt gehouden waarin de Nederlandse bevolking zich over die bevoegdheidsoverdracht kan uitspreken.”

Duidelijke taal. Vanuit de Nederlandse bevolking is er genoeg draagvlak, zo bleek uit een peiling of een referendum wenselijk is bij de overdracht van bevoegdheden:

Image

Maar de wil van het volk word wel vaker niet ter zake doende afgedaan. De uitkomst van het komend debat leest u natuurlijk ook hier bij Rechts Actueel!

2 comments

  1. Waarom laat de Belzeikse Constitutie geen BINDENDE volksraadpleging toe ? Uit een volkomen en totaal gebrek aan bekommernis om basisdemocratische waarden ,DAAROM !

  2. Welnu, de uitslag is al bekend: Dat gaat nooit gebeuren. En waarom niet ? Omdat Nederland is geworden tot een dictatuurstaat, die niet onderdoet voor Noord Korea. Alleen bergrijpen veel mensen dat niet zo omdat er een soort gouden randje omheen zit. Feitelijk nog doortrapter dan N. Korea, daar komt men er voor uit ! En de Haagsche Heren en Dames krijgen na hun wanbeleid mooie baantjes toebedeeld uit hun zo geliefde Brussel. Dus een eerlijk referendum zal geen doorgang vinden. Mijn hoop is nieuwe verkiezingen zodat de PVV van Geert Wilders de allergrootste partij wordt. Helaas is dat ook onwaarschijnlijk, ze zouden dan 76 zetels moeten krijgen om te beslissen uit de EU te stappen. Vroeger was er de EEG, gewoon handel en vriendschappelijke samenwerking met de ‘buren’ . Kijk naar Noorwegen een Zwitserland, zeer welvarende landen ! Alleen niet in de EU en Euro ! En zo moet het hier ook kunnen.

Comments are closed.