HC Strache blijft voorzitter van de in de peilingen triomferende FPÖ

Afgelopen zaterdag is Heinz-Christian Strache met 96% van de stemmen opnieuw verkozen tot voorzitter van de FPÖ. De 500-tal aanwezige partij-afgevaardigden hebben duidelijk vertrouwen in hun leider, die ervoor zorgde dat de FPÖ in de peilingen voor de Europese verkiezingen in mei 2014 onder andere de SPÖ en de ÖVP achter zich laat.

Strache is de man die de erg charismatische, maar jammerlijk ondertussen overleden leider Jörg Haider opvolgde, die in 2005 de partij verliet en de BZÖ oprichtte. Deze afscheuring zorgde even voor een dipje in het FPÖ-verhaal, niettemin omdat Haider een rits aan partijkopstukken wist mee te nemen, maar Strache zorgde ervoor dat de partij weer ‘s lands grootste partij zou kunnen worden in de toekomst. Het is dan ook niet onlogisch dat het vertrouwen van de partijleden in hem erg groot is.

De FPÖ zal in de aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar nauw samenwerken met het Vlaams Belang, het Franse Front National (FN) en de Zweedse Democraten. Of er nog andere partijen bij dit verbond zullen aansluiten is nog helemaal niet zeker. Zowel het FN van Marine Le Pen als de FPÖ van Strache gooien momenteel hoge ogen in de peilingen. Een samenwerking zou zeker voor het Vlaams Belang een interessante zaak zijn, al is het maar om de terechte anti-EU campagne, die ook in Vlaanderen broodnodig is, kracht bij te zetten.

Dat Louis Michel al maar opnieuw schrik begint te krijgen. (lees meer over de angst in 2000 toen de FPÖ in de Oostenrijkse regering stapte)