GAS-boete voor lezers nieuwswebstek na commentaar op politie… Only in Belgium!

mouth-taped-shut

De GAS boetes waren oorspronkelijk bedoeld als extra middel voor gemeenten om overlast tegen te gaan. Helaas constateren wij in Vlaanderen en nu ook in Wallonië dat deze sanctie steeds meer wordt ingezet om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Een commentaar onder een krantenartikel valt ons inziens dan ook meer onder de  noemer vrijheid van meningsuiting dan onder die van overlast in de publieke ruimte.

Mensen die op de website van de Franstalige krantengroep Sudpresse commentaar hadden achtergelaten over twee ongevallen waarbij politievoertuigen waren betrokken, hebben een GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) gekregen. Volgens de sanctionerende ambtenaar “is een sociaal netwerk een openbare ruimte die is onderworpen aan het politiereglement”.

De commentaren werden eind oktober op de site gezet, nadat tijdens een achtervolging in Verviers twee politievoertuigen in het decor waren beland. De brommer die ze achtervolgden, kon ontsnappen.

Het is toch gemakkelijker versperringen op te trekken, pv’s uit te schrijven voor stommiteiten en vooral zich Lucky Luke te wanen door de slimmerik uit te hangen tegenover eerlijke burgers“, luidde een van de commentaren op de krantenwebsite.

Naar aanleiding van de commentaren waren vijf processen-verbaal overgemaakt aan het parket van Verviers. Dat besliste niet te vervolgen, maar stuurde de pv’s door naar de sanctionerende ambtenaar van de stad Verviers. Die legde GAS-boetes op, die kunnen oplopen tot 250 euro. “Maar ik kan de boete verlagen op basis van aanvaarding van de fout of berouw”, klinkt het.

Het is de hoogste tijd dat de gemeentelijke sanctie duidelijk word ingekapseld in regelgeving zodat het alleen word ingezet waar het voor bedoeld is: Overlast tegen gaan.

2 comments

  1. Niet betalen en de Stad en die ambtenaar dagvaarden voor schending der Vrije Meningsuiting !

Comments are closed.