kroatie vlagNiet iedere week verschijnt er een ‘Lied van de Week’ op onze webstek. Doorgaans zoeken we een aanleiding om een lied, een zanger of een groep te posten, maar soms hebben we geen tijd om iets te posten. Eén van de nadelen van een partij-onafhankelijke vrijwilligerswebstek.

Vandaag plaatsen we een lied van de Kroatische groep Thompson. Deze groep is genoemd naar de zanger ervan. Het is te zeggen, de bijnaam van de zanger, want zijn echte naam is Perković. De man vocht mee tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog en daar werd hij door zijn  kameraden genoemd naar de Thompson submachine gun, een automatisch wapen met een pistoollader, beter bekend als de Tommy Gun.

Thompson, de groep dan, werd opgericht in 1991. Het is zonder meer een Kroatisch-nationalistische groep met dito teksten. Desondanks toerde de groep al twee keer, waarbij werd opgetreden in Australië, Duitsland, Zweden, Canada en de VSA. Het betreft hier geen optredens voor parochiezaaltjes met 300 aanwezigen, doch wel over grote concerten waar geregeld tussen de 60 à 100.000 toeschouwers aanwezig zijn. Vanzelfsprekend zijn bepaalde ‘minderheidsgroepen’ bezorgd over het fenomeen, evenals de immers bezorgde joodse gemeenschap.

Het lied dat we u vandaag leren kennen, Bojna Čavoglave, heeft een wervend karakter. Het roept de Kroaten op fier te zijn op Kroatië en desnoods de wapens op te nemen tegen de (Servische) bezetters en massamoordenaars. Het lied werd dan ook geschreven op het ogenblik dat de oorlog volop aan de gang was. (meer over deze oorlog vind je via dit artikel, de verwijzingen staan onderaan dat artikel)

De rechtstreekse aanleiding voor dit Lied van de Week is de veroordeling van de topvoetballer Josip Simunic. Die nam bij de viering van de beslissende overwinning van Kroatië die hen naar het WK van 2014 doet gaan, de microfoon in de hand en riep de Kroatische supporters “Za dom” toe, waarop deze terugriepen: “Spremni!”. Deze daad kost de verdediger van Dinamo Zagreb nu de maximumboete van 3200 euro. Het zou volgens de Kroatische justitie een nazi-groet zijn.

Vanzelfsprekend is dit dikke zever. We kunnen het niet anders omschrijven, aangezien deze begroeting al wordt gebruikt sinds de negentiende eeuw. Het klopt dat Ustaše, de Kroatische Revolutionaire Beweging die actief was voor en tijdens de tweede wereldoorlog, deze groet overnam en ook de kant koos van het fascisme. Verder heeft deze groet niets van doen met het fascisme an sich of afgeleiden van deze ideologie. Dat de groet wordt gebruikt door Kroatische nationalisten is dan ook niet meer dan normaal, aangezien ze niet minder betekent dan: “Za dom: voor het vaderland; spremni: [we staan] klaar!”

En dan nu de link met het onderstaande lied. Wanneer Thompson het lied Bojna Čavoglave inzet, begroet hij voorafgaand het publiek met deze Kroatisch-nationalistische groet. Hier wordt zelfs nog de oudere versie van de groet gebruikt, namelijk: “Za dom! – Spremni umrijeti!” ofwel: “Voor het vaderland! – Klaar om te sterven!” We zetten zoals steeds de tekst onderaan het filmpje, al zal het dit keer iets moeilijker zijn om er wat van te begrijpen, tenzij je een Kroaat in je buurt vindt die even wil vertalen. (voor het gemak hebben we toch maar de Engelstalige versie erbij gezet)

Thompson – Bojna Čavoglave

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, siju pjesmu svi,
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci bandu četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Thompson – Čavoglave battalion

In Zagora(2), near the source of the Čikola river,
We stood, brothers, defending our homes.

There stand croat next to the croat, we’re all brothers,
You won’t get in Čavoglave while we are alive!

Fire your Tompson, Kalashnikov and Zbrojovka(3)
Throw grenade, chase the gang trough the spring!

Step forward, guns ready, let all of us sing the song:
“For our homes, brothers, for freedom we are fighting”

Listen you, band of serbian volunteer guerillas,
Our revenge will get you even in Serbia!

God’s justice will get you, everyone knows that.
The soldiers from Čavoglave shall judge you!

Listen now the message of Saint Ilia:
“You won’t get in Čavoglave as you couldn’t enter it before!”

Oh, croatians, dear brothers from Čavoglave,
Croatia won’t ever forget you!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: