Terzake maakt mooie reportage van de Uylenspiegelfeesten van het KVHV

janAfgelopen zaterdag werden de Uylenspiegelfeesten gehouden in het Gravensteen van Gent. De organisator, het KVHV, herdenkt met deze veredelde cantus de bezetting van het Gravensteen op 16 november 1949.

Meer dan 200 studenten en oud-studenten in kostuum met das of strikje, getooid met studentenpet en smal lintje, vulden de ridderzaal van het Gravensteen. Aan de biertap slechts één keuze: Rodenbach, niet toevallig gelijknamig aan de stichter van de Blauwvoeterie, de studentenvereniging die later als inspiratiebron van het AKVS wordt erkend, waaruit na verloop van tijd het KVHV ontsproten is.

De Uylenspiegelfeesten trekt jaarlijks een schare genodigden aan. Deze heren en dames zijn niet van de minsten. Prominenten uit de zakenwereld en de politiek schuiven één keer per jaar graag aan bij de club waar ze zelf als jonge snaak ooit bij hoorden. Het bevestigt overigens de visie van het KVHV dat ze geen studentenclub, doch wel een levensbond zijn.

Dit jaar werd door Terzake (VRT) een reportage gemaakt over de Uylenspiegelfeesten. Gents praeses Jan werd uitgebreid bevraagd, samen met enkele andere actieve KVHV’ers. Daarenboven – en laat dit de reden zijn waarom de VRT aanwezig was – werd gefocust op de aanwezige (top-)politici. Gerolf Annemans mocht als Vlaams Belang-voorzitter jeugdherinneringen bovenhalen, net als Jozef Dauwe, jaarlijkse gast en gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen (CD&V). Nog andere (voormalige) politici kwamen in beeld, maar raar genoeg werd er door Terzake geen enkele N-VA volksvertegenwoordiger gevonden.

Zo raar is dat echter niet, aangezien Bart De Wever (net afgezegd vlak voor de Uylenspiegelfeesten) en Jan Jambon (ook afgezegd enkele dagen voor de feesten) met bepaalde personen geen eretafel wilde delen. De Wever en Jambon zijn nochtans zelf ooit prominent Verbonder geweest. Een spijtige zaak, aangezien eendrachtig een liedje zingen en een Rodenbach degusteren ons inziens niet hetzelfde is als coalities en andere politieke samenwerkingsverbanden smeden. Maar goed, (Jong-)N-VA’ers waren er wel degelijk aanwezig, maar dan uit de ‘lagere’ regionen van de partij.

Het KVHV is voor alle duidelijkheid met geen enkele politieke partij verbonden, trekt van geen enkele politieke partij centjes, maar het is logisch dat het door de politieke vorming van zijn leden toppolitici aflevert en dit in alle Vlaamsgezinde partijen.

Bekijk via de verwijzing de mooie reportage over de Uylenspiegelfeesten van 2013: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/EP_131118_Terzake?video=1.1781806

4 comments

  1. Jammer genoeg ontving ik, oud-KVHV-er van de trotse Gentse stede géén uitnodiging voor de Uilenspiegel van 16 november jl. Ooit, enkele jaren geleden, droeg ik, oud-germanist van de Arteveldestad, dichter en letterkundige,,in het Gravensteen “Gentse gedichten van fotmaat voor, zoals “GENT” van René De Clercq en “SNEYSSENS” van Berten RODENBACH!
    Dat ik dit jaar niet werd uitgenodigd naar het mij zo dierbare Gent stemt me wel verdrietig…
    Volkseigen én grote, waardevolle gedichten voordragen wil ik nog steeds doen in het fiere Gent, waar, in de heroïsche tijd van het aktivisme (1916-1918 ook onze grote volkseigen dichter, bezieler en Dietse voorman WIES MOENS studeerde en nadien werd aangehouden en drie jaar cel moest dragen. Over hem schreef ik een monografie (1973) en een waardevol Gedenkboek (1992). Deze door België verbannen dichter en hoogstaande letterkundige mocht ik dan ook mijn vriend noemen, toen hij in ballingschap in het (Nederlands-)Limburgse Neerbeek verbleef en er een volkshogeschool stichtte, waarin hij les gaf!

    Erik VERSTRAETE, journalist (‘t Pallieterke, Gazet van Antwerpen, spreker en voordrachtgever (geb.1944 te Mortsel. (tel. 03/448.41.09).

  2. Ik moet eerlijk toegeven, mooie reportage van Ter Zake. (Ook mooi artikel van Bert natuurlijk!)

Comments are closed.