Voor het eerst bekend wat de totale kostprijs is van de monarchie in België

Albert-II-Bij het weekblad Knack hebben ze de moed gehad om uit te rekenen hoeveel de koninklijke familie jaarlijks kost. Niet enkel werden de dotaties bekeken, ook de ‘externe’ kosten werden meegerekend.

We citeren even de Knack: “Koning Filip ontvangt 11.651.000 euro, zodat hij ‘in volledige morele en materiële onafhankelijkheid gestalte kan geven aan de koninklijke functie’. De dotaties aan de leden van de koninklijke familie waren al bekend: koning Albert krijgt vanaf 2014 jaarlijks 931.000 euro, koningin Fabiola 466.000 euro, prinses Astrid 323.000 euro en prins Laurent 310.000 euro. Dat is alles samen 13.681.000 euro per jaar aan dotaties voor onze royals.

Daarbij moeten nog de bedragen worden opgeteld die door departementen als Landsverdediging, Buitenlandse Zaken en Federale Politie worden gedragen. Voor het eerst hebben we daar goed zicht op, dankzij de ontwerpbegroting 2014: die departementen staan in voor 25.061.000 euro aan ‘koninklijke’ uitgaven, becijferde professor overheidsfinanciën Herman Matthijs. In Knack gaan we daar in detail op in. Tel dat bedrag bij de dotaties, en je krijgt de totale kostprijs van onze monarchie: 38.742.000 euro voor 2014. De meeste families in ons land moeten het met wat minder stellen.”

Tel dat bedrag bij de dotaties, en je krijgt de totale kostprijs van onze monarchie: 38.742.000 euro voor 2014. De meeste families in ons land moeten het met wat minder stellen.

Dat het “de eerste keer in de geschiedenis van België [mogelijk is dat] aan de hand daarvan de totale kostprijs van onze monarchie voor de schatkist worden berekend” is veelzeggend. 38.742.000 euro’s die van onze belastingen wegvloeien naar een familie werklozen, is dan ook geen nieuws om mee uit te pakken als staat! Als we snel even rekenen kost dit elke belastingbetaler net iets meer dan 4 euro per jaar. “Dat is amper voelbaar” argumenteren de belgofielen dan. Dat klopt, maar met datzelfde bedrag kan je wel en aantal andere zaken doen dan het onderhouden van wat onderontwikkelde aristocraten, die meer dan de helft van haar onderdanen minacht en (nogmaals) nog nooit van hun leven één dag gewerkt hebben.

Een andere berekening die ongetwijfeld al eens werd gemaakt, maar niet genoeg kan benadrukt worden is het veelvoud van het pensioentje van ‘le Roi-Ancien’ Albert II in vergelijking met het gemiddelde pensioen in België. De arme man, die amper de diesel van zijn bootje kan betalen en de verwarming van zijn kasteeltje Belvédère, ontvangt dan ook maar 63 en een halve keer meer dan het gemiddelde pensioen (1220 euro) van de mensen die er hun ganse leven voor gewerkt hebben. Hoe lang gaat dit nog duren?

18 comments

 1. Het allerstrafste van al, waar niemand blijkbaar bij stilstaat, is dat het lijflied van dIe tricolore grapjassen, de Belzeikse nationale hymne dus, ENKEL een titel heeft in de taal der taalkundige MINDERheid , die wel te wijten aan de enkel-richting PSEUDO “solidariteit” geldtransferts al jaaaaren vegeteert op de kap de taalkundige MEERDERheid. Of….. zou iemand naast dat “la Brabançonne” straatliedje ooit als eens over “de Brabants(ch)e” gehoord hebben. Ik niet ! En toch lijken wij Vlamingen dat “normaal” (= volgens de norm) te vinden want niemand lijkt zich over die enormiteit te willen verbazen !
  Welke staat op onze grote wijde wereldbol zou nog een nationale hymne hebben waarvan de titel ENKEL in de taal der taalkundige minderheid bestaat ? Zo’n surrealistisch land kan enkel ons met verroeste ijzerdraad voorlopig nog bijeengehouden tricolore staatskundige science-fiction driehoekje grond Belzeike (of is het Belzieke ???) zijn , allez tot kort na de Moeder aller Verkiezingen toch , van mei 2014 wanneer regeringsonderhandelingen tot een DEFINITIEVE tricolore patstelling zullen leiden en tante Belgica zal begraven worden, noch bloemen nog kransen enkel sloten drank en een reuzegrote dis vol smoel-amusementjes (= amuse gueles , voor de franskiljons)

 2. Typisch belgie we zullen ze moeten verslijten zoals ze zijn . Maar het is schandalig dat Albert geld durft bij te vragen terwijl er zoveel Belgen in de problemen zitten !!!!

 3. Ik snap niet dat er hier zo’n herrie overgemaakt wordt.
  Dat het koningshuis geld kost dat weten we maar laten we nu eens eerlijk zijn voor elkaar. Deze mensen heb NIET gevraagd om koning, prins of wat dan ook te zijn. Ze zijn toevallig in die familie en ze MOETEN deze functie bekleden. Voor mijn part mag het koningshuis per belg gerust 100€ kosten. Want die politiekers kosten me jaarlijks meer 10.000@ ! ! ! Hoor je daar ene erom kraaien??? Ik niet dus aub kak eerst om de grootste geldwolven en plaats van mensen die er niet om gekozen hebben. Politiekers hebben er zelf om gekozen en ze krijgen meer als genoeg geld zeker voor het gene wat ze doen!

  1. Beste,
   Laat alle koningsgezinden en belgicisten betalen voor de monarchie en voor de bende van Sachsen-Coburg……hoeveel “tricoloortjes” zullen hiermee akkoord gaan ?
   Wat de Vlaams – Nationalist betreft : z’n centen en z’n geduld raken stilaan op !
   belgie barst ! Vlaanderen onafhankelijk !

 4. Ha ja en 3 koniginnen , waarschijnlijk enig ter wereld ! En dan verschieten ze er van dat de burgers “in het zwart” (laten) doen wat ook zou met factuur kunnen !

  1. Ik vrees, geachte heer Van Deun, dat uw hoop een ijdele hoop is. De von Coburgs zullen moeten verjaagd worden zoals de Capetingers in 1789

   1. In Rusland hadden ze een andere oplossing voor hun allerlaatste tsaar : Grote Kuis !

 5. Als alle Belgen of Vlamingen op straat moesten komen dan zal het rap gedaan zijn met dat gepamper.G.V.D

 6. Zijn bootje vaart regelmatig onder de vlag van Defensie, waardoor zij onderhoud, brandstof e.d betalen.

Comments are closed.