[VIDEO] “Zweden is gevaarlijker dan Somalië, in Zweden mag je niet voor de waarheid opkomen”

Amun AbdullahiAmun Abdullahi vluchtte in 1991 tijdens de burgeroorlog weg uit Somalië. Na een omweg belandde ze in een dorp vlakbij Stockholm, waar ze na verloop van tijd werkte als reporter voor de Zweedse Radio. Daar liep het na enige tijd grondig mis voor haar. Niet omdat ze de Zweedse taal niet machtig was of omdat ze haar voeten veegde aan haar job, neen, er was een andere reden.

Toen ze een Somaliër ontmoette, die na een religieuze opleiding in bijscholing bekeerd was tot een radicale islam-groepering Al-Shabab, maakte ze daar een reportage over voor de radio. Meteen na de uitzending van haar reportage kreeg ze bedreigingen en werd haar auto zelfs beschadigd. Daar was ze echter op voorbereid.

Wat daarna volgde had ze niet zien aankomen: de met de ‘Grand Journalism Award’ bekroonde journaliste Randi Mossige-Norheim voerde een hetze aan tegen Amun. Het kon niet dat zij “een oordeel zou vellen over wat mensen mogen doen of niet”, ook niet als dat de maatschappij in gevaar zou kunnen brengen. Amun verloor door de hetze haar job en geraakte nergens meer aan de bak.

We tonen hieronder een videoreportage over Amun Abdullahi. Wanneer haar in deze reportage gevraagd wordt waarom ze terugkeert naar het gevaarlijke Somalië, antwoordt ze dat het in Zweden gevaarlijker is dan in Somalië, “want in zweden mag je de waarheid niet verkondigen”. Tot zover deze staalharde kritiek op de media anno 2013. Bekijk het vooral zelf!