KVHV: “Geen sinterklaas, zonder Zwarte Piet”

sintDe Verenigde Naties maken een analyse op over Zwarte Piet. Dat deze fungeert als knecht van Sinterklaas wordt door sommige burgers als voorbeeld van racisme gezien. Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaat hier echter tegenin.

De maand oktober is nog niet voorbij, maar de bevolking raakt al geägiteerd door de aankomende 6 December. Het patroonsfeest van Sint-Nicolaas werd vorig jaar al ontheiligd door de commentaren die er kwamen op de Christelijke symbolen, die worden gebruikt om naar deze bisschop te verwijzen. Dit jaar is racisme aan de beurt. De stereotype weergave van Zwarte Piet zou stigmatiserend zijn voor vele allochtonen. Omdat we dat absoluut niet willen, kunnen we volgens de meest solidairen in de samenleving maar best de gehele traditie afschaffen. Hier gaat het voor het KVHV alweer veel te ver.

De Sint-Nicolaas traditie gaat terug tot in de 15e eeuw, daarmee is het een van de oudste tradities die zowel in Nederland als in Vlaanderen behouden zijn. Zwarte Piet werd in 1850 geïntroduceerd. Als sinds de 15e eeuw worden generaties van kinderen op hun manier geraakt door de komst van deze heilige man. En al meer dan 150 jaar verblijdt Zwarte Piet kinderen met snoepgoed en cadeautjes. Het feest van Sinterklaas is al decennia lang pure onschuld. Zwarte Piet is volgens de moderne overlevering dan ook enkel zwart door de schoorsteen, er wordt dus helemaal niet uitgeweken over huidskleur van de knecht. En maar goed ook. Er mag helemaal geen aandacht gevestigd worden op de afkomst. Maar dat is nu net wat er wel gedaan wordt door het rapport van de VN. In plaats van de hele traditie in ere te laten, wordt er een analyse gemaakt over het vermeend racisme dat inherent zou zijn aan het naamfeest van deze heilige.

Als studenten van KVHV Antwerpen hopen we dat het volk geen aanstoot neemt aan deze onschuldige traditie en dat vooral de nadruk wordt gelegd op de band die Sint-Nicolaas heeft met kinderen. Nooit is er de bedoeling geweest te discrimineren, wel om kinderen in de belangstelling te zetten, laat ons dan ook de aandacht daarop vestigen. Wij zetten alvast onze schoen op 6 december. Hopelijk komt Zwarte Piet ook dit jaar met wat lekkers.

Wouter Jambon
Praeses KVHV-Antwerpen 

11 comments

 1. De politiek-correcte oplossing lijkt te zijn dat Zwarte Piet een blanchisseringsbehandeling zou krijgen met of zonder javel. Hoe flikte Michael Jackson zijn verbleking ?????

 2. Zwarte Piet is geen neger maar werd roetzwart door generaties lang speelgoed en snoepgoed doorheen de schouw te brengen terwijl Sinterklaas op zijn witte schimmel over de daken reed, rijdt en zal rijden (ik heb het als kind ZELF gezien) . Wij hoeven dus GEEN Albino Piet en een Sinterklaas ZONDER kruis op zijn bisschopsmijter want dit is niet conform de EigenVolkse tradities in Vlaanderen en Holland. PoCo-geïndoctrineerden, multiFLAUWEKULti geestelijken der Links Kerk en mei-68-fossielen zullen ONZE EigenVolkse tradities en geplogenheden in ONS Vlaanderen, dus ONZE toekomstige Vlaanderen Vrijstaat, nu of nooit kunnen amputeren en substitueren door een multiFLAUWEKULturele cocktail van een zwarte Sint (ZONDER mijter) met een Albino Piet ! Wij zullen ons daartegen verzetten met alle democratsche middelen zodat ONS Vlaanderen ONZE Vlaamse Cultuur behoudt en niet laat overvleugelen door gauchistische, xenofiele PoCo-KUL-turele nieuwlichterij !

 3. Zwarte Piet is geen neger, hij ziet zwart wegens doorheen de schouw te komen om het speelgoed en het lekkers te brengen DAAROM en uiteraard dient er WEL een kruis op Sinterklaas’ mijter te prijken vermits hij bisschop was, tot spijt van elke gauchistische PoCo-Loge pipo en autochtonofobe, islamofiele xenofiel die het benijdt ! En wij zullen ons Westers Cultureel erfgoed BLIJVEN verdedigen tegen intermultiFLAUWEKULturele repressie en dito agressie want Vlaanderen Vrijstaat wordt ONS vaderland na het definitief vastlopen der regeringsonderhandelingen en dito patstelling na de Moeder Aller Verkiezingen van mei 2014 !

 4. Beste Kavia’s,

  De traditie gaat nog veel verder terug dan de 15de eeuw. Ze is immers gebaseerd op een Heidense traditie rond Wodan.

 5. 15e eeuw? 1850 ??? Ik denk dat jullie toch de leeftijd van deze tradities met enkele duizenden jaren onderschatten.

 6. Als vreemdelingen een probleem hebben met onze cultuur dan moeten zij oprotten naar de woestijn of jungle vanwaar zij vandaan komen. En de volksverraders mogen (lees: moeten) ze eveneens meenemen. Kunnen ze ginder samen een multikulti-super-staat oprichten.

 7. Vanmorgen was de chef van de gedachtenpolitie – Jozef De Witte – over dit geval. Hij was voor zijn doen vrij gematigd over deze zaak (geen expliciet racisme) maar verwees toch naar de wijzigende visie op tradities binnen de samenleving. Hij slaagde erin om het Pietengedoe te koppelen aan het kattenwerpen in Ieper dat sinds enige tijd is afgeschaft. Hij ‘vergat’ het feest van het (onverdoofde) schaap te vermelden.

  1. PoCo-censuur “vergeet” nog al vaak een kat een kat te noemen , zeker als het “jongeren” (ge weet wel) betreft….. SELECTIEVE amnesie !

 8. Wedden dat het linkse profitariaat dit als een welkome maatregel gaat vinden ? dan hoeven ze weer niet te investeren in “racistische” gebruiken,
  Gisteren een blauwe en roze Piet gezien on een Nederlandse zender ,belachelijk gewoon,

 9. Dat de allochtonen zich beter met allah bezig houden en met ramadan en het suikerfeest…
  Sint Niklaas is voor de kinderen en is onze cultuur…

Comments are closed.