eveWe zijn in de loop der jaren van de VRT heel wat gewoon geraakt. Het selectief zijn met nieuwsberichten bijvoorbeeld of het kleuren’ van informatie door het gebruik van woorden met een al dan niet negatieve connotatie. Je moet er maar eens nagaan wanneer en voor welke politici het epitheton ‘omstreden’ in de nieuwsuitzendingen wordt gebruikt, om maar een voorbeeld te geven.

Ze kunnen ons bij de openbare omroep op dat vlak niet vaak meer verbazen. Maar wie op radio 1 de uitzending ‘avondactueel’ van 25 november 1991 heeft beluisterd, zal zich dit ongetwijfeld levenslang herinneren. Het was de ‘day after’ de bewuste verkiezingen die als ‘zwarte zondag’ de geschiedenis ingegaan zijn. Ik gebruik hier bewust die Engelse uitdrukking, omdat ze ooit als titel voor een Amerikaanse film over een kernramp is gebruikt. Ze past bijgevolg perfect bij de stembusuitslag van toen, omdat die door de aanhangers van het regime als de ontploffing van een atoombom overkwam.

Het radionieuws had uiteraard een aantal rubrieken over om deze politieke aardverschuiving te ‘duiden’…  Journalist Jef Lambrechts verzorgde er één die op het Vlaams Blok betrekking had. De inhoud? Alle linkse clichés over wat daar – uiteraard – ’extreem-rechts’ wordt genoemd. Voetbalhooligans, fascisten, neonazi’s, vijanden van de parlementaire democratie, etc., etc. …  Van dat stuk kon je zelfs niet meer beweren dat het tendentieus, eenzijdig of niet objectief was. Dit was gewoon linkse hysterie in de zeventiende macht. In die mate zelfs dat ik later van verschillende andere VRT-journalisten mocht horen dat ze er beschaamd over waren.

Persoonlijk moet ik bekennen dat ik toch ook verbaasd was door de intensiteit van de haat die hierin werd tentoongespreid. Ik kon niet begrijpen dat een beroepsjournalist zoiets had opgesteld. De verklaring hiervoor ontdekte ik echter onlangs op internet.

In een stuk van Kris Merckx op de webstek van de PVDA las ik een enthousiast verslag over een voordracht die Lambrechts enkele jaren geleden, met vermelding van zijn functie van VRT-journalist, voor de PVDA in Antwerpen gehouden heeft. De man die in de naam van de democratie een verkiezingsuitslag verwierp (je moet het maar kunnen in feite!), had er blijkbaar geen enkel probleem met het geven van politieke vorming aan kaders van een partij die nog steeds de misdaden van Stalin met de mantel der liefde bedekt en zelfs bewondering durft tonen voor deze grote leider van het wereldproletariaat. Het zegt veel over Lambrechts en misschien nog meer over de VRT.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Merkwaardige medewerkers van de VRT (deel 2)”

  1. ach journalisten hebben nu eenmaal ‘altijd de waarheid in pacht…’ Het is dat er zoveel mensen naar luisteren anders zou ik erom kunnen lachen.

  2. En op VTM is het geen haar beter ; politiek-correct verkleurd “nieuws” i.p.v. OBJECTIEF-CORRECTE, neutrale rapportering ! “VTM VERkleurt je dag !”

  3. We kennen het journaille daar wel.

  4. een hoop bla bla bla en denken dat je interessant bent

Trending

%d