Kriegskurrier-reproductie-voorpaginaDe Eerste Wereldoorlog betekende een keerpunt in vele opzichten. Men trad binnen in het tijdperk van de industriële oorlogsvoering, nooit werd een conflict op een dergelijke schaal en met zulke allesvernietigende wapens gevoerd. De impact van dit conflict zou bij alle betrokkenen immens zijn, te meer omdat veel van de oorlogvoerende partijen op een onduidelijke en onverwachte manier bij de oorlog betrokken zouden worden. Bovendien werden op het einde van de Groote Oorlog al de kiemen voor de volgende gezaaid.

Naast een mechanisering van de oorlogsvoering – het gebruik van vliegtuigen, tanks en duikboten – en het gebruik van nieuwe wapens – allerhande soorten gifgas – maakte ook propaganda een belangrijk deel uit van de oorlogvoering. In 1914 was de documentaire fotografie genoeg ingeburgerd om te worden gebruikt door de propagandaorganisaties van de strijdende partijen. De fotografische apparatuur had sinds haar officiële ontstaan in 1839 een razendsnelle evolutie doorgemaakt en was voldoende aangepast om zonder noemenswaardige problemen te worden meegenomen naar het front. Ongewone feiten en moeilijk bereikbare plaatsen konden nu ook worden gefotografeerd. De vele kranten die de oorlog volgden, konden ook zonder problemen foto’s afdrukken.  De eerste maanden van 1914 zouden vele kranten samen met reporters ook fotografen naar het front sturen. Daarnaast waren er ook uitgevers die nieuwe titels op de markt brachten die zich exclusief op de oorlog richtten.

Deze magazines besteedden in hoofdzaak aandacht aan oorlogsbeelden, wat ook uit hun namen af te leiden was. “The War Illustrated”, “The War in Pictures”, “Die Kriegszeitung”, “Illustrierter Kriegs-Kurier”, “The Great War”, “La Guerre Illustrée”, “La Guerre de 1914”,… zijn slechts enkele van de vele titels van geïllustreerde oorlogsmagazines die tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen.

In de aanloop naar het herdenkingsjaar 2014 – 100 jaar na het begin van de 1ste Wereldoorlog – geeft Radio Rapaille een reproductie uit van zo een oorlogskrant. Gekozen werd voor ‘Illustrierter Kriegs-Kurier’, dat verscheen vanaf 1915, omdat dit één van de weinige oorlogskranten was die zowel verscheen in meerdere talen (Duits, Nederlands, Frans en zelfs vanaf 1916 in Italiaans en Russisch) als foto’s publiceerde van alle strijdende partijen.

Op de stand van Radio Rapaille op de IJzerwake kan dit unieke tijdsdocument aangekocht worden voor de luttele prijs van 3 € . Speciaal voor de IJzerwake 2013 kunnen lezers van ’t Pallieterke deze unieke heruitgave aan de stand van Radio Rapaille aankopen aan 2 € in plaats van 3 € en dit door voorlegging van de bon die je vindt in ‘t Pallieterke van deze week. Ben je geen abonnee? Geen probleem, rep je als de bliksem naar de krantenwinkel voor ‘t Pallieterke. 

Lezers die niet in Steenstrate geraken kunnen een exemplaar bestellen via het secretariaat van ‘t Pallieterke: secretariaat@pallieterke.info.  De prijs bedraagt dan 3 euro, verzendingskosten inbegrepen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d