Tsjechische regering en president wankel

88723088Nogal wat landen die ooit tot het ‘Oostblok’ behoorden, blijven het moeilijk hebben met de democratie naar Westers model. Nu ja, dat is begrijpelijk als je ziet hoe die democratie vierkant draait. Maar toch zijn er zo van die gebruiken die je niet meteen bij ons in die mate gebruikt weet: het ‘verzetten’ van de beruchte vodka, zlibovitsj en andere geestrijke dranken. Schoolvoorbeeld van de vodkademocraat was wijlen Russisch president Boris Jeltsin. Herinner u hoe onder meer toenmalig lapzwans-president van de VS Bill Clinton de slappe lach kreeg bij het aanzien van die doorzopen collega die de pers (al dan niet terecht) de les spelde.

Zdravi! (Schol)

Milos Zeman, sinds 3 maart president van Tsjechië en voormalig eerste minister van zijn land, is niet alleen een notoir socialist met wortels in het afgeschreven (?) communisme van zijn land, hij is nog meer een notoire zuipschuit. De Tsjechen schijnen dit wel te lusten, zo’n wankel president want ze verkozen hem na een dronken premierschap als president op 26 januari dit jaar waar hij met 54,8% won van de nobele Karel Schwarzenberg, voormalig medewerker van de erudiete Vaćlav Havel (1936-2011). Schwarzenberg is in feite een Duitse prins uit Franken en in plaats van overdadig alcohol te nuttigen, heeft hij de goede gewoonte in slaap te vallen tijdens parlementszittingen, op conferenties en zo meer. De Tsjechen hebben in feite gekozen voor de meest levendige president. Maar ondanks zijn regelmatig beneveld zijn, is Zeman een politieke haai die in juni een regering van technocraten aan de macht bracht. Deze ‘overgangsregering’, geleid door de linkse econoom Jiři Rusnok, zou de crisis moeten gaan beheersen en beëindigen.

Buiten parlement gerekend

De nieuwe regering moest de centrumrechtse ‘corrupte schandaalregering’ vervangen. Dat is iets wat linkse technocraten best kunnen, zeker als de eerste minister ‘technocraat’ zelf minister van financiën en nijverheid was in een socialistische regering. We weten hoe dat toen is afgelopen: een fiasco.

Een fiasco was ook de vertrouwensstemming van 7 augustus. Rusnok kreeg de stemmen van de socialisten en communisten maar de rechtse (nu ja) partijen wezen hem de laan uit. Het valt ook op dat die stemming pas op het laatste ogenblik kwam, 30 dagen na het beëdigen van de regering. Het maakt op zich al duidelijk dat het politiek niet vlot loopt in Tsjechië.

Na de (bijna) valpartijen van de president die telkens doorzopen de eer waarneemt, is nu een regering van zijn vriendjes gevallen. De Tsjechen mogen in oktober nog maar eens naar de stembus.

Misschien kan Miroslav Kalousek premier worden? Hij maakte alvast ‘opilý’ furore in de vorige regering. Met zijn zatte praat zegt hij onder meer in het interview dat hij zou willen slapen en vraagt hij of de journalist hem wel verstaat… Of het dus wat zal uithalen, nieuwe verkiezingen in Tsjechië? Laten we er alvast een Tsjechisch glas op klinken!

Klik en geniet van het presidentiële schouwspel… :

Foto: President Milos Zeman en eerste minister Jiři Rusnok klinken het glas