Morgen betoging van zowel No Border Camp als van Identitair Verzet in Rotterdam

illiscrimiVerzetMorgen komt het (voorlopige) sluitstuk wat het No Border Camp in Rotterdam betreft. Dit illegale kamp ten voordele van uitgeprocedeerde asielzoekers, zal morgen de straat op gaan om de standpunten nog eens te verduidelijken. Ook Identitair Verzet in Nederland, dat eerder deze week nog actievoerde, zal morgen aanwezig zijn. Er is echter wat aan de hand met de aanvragen tot manifesteren van beide organisaties.

Ter verduidelijking, in Rotterdam dient men geen ‘aanvraag’ in te dienen om te manifesteren, maar volstaat een ‘kennisgeving’ van je activiteit. Vrijheid van meningsuiting is de algemene leidraad bij deze manier van werken. Met deze wetenschap en met in het achterhoofd de aangekondigde betoging van No Border Camp morgen, trok Identitair Verzet zijn stoute schoenen aan en belde naar het gemeentehuis van Rotterdam met de vraag of No Border Camp een kennisgeving had ingediend van hun grote betoging. Het antwoord was negatief. No Border Camp zou dus illegaal de straat op gaan en een verbod zou een logisch gevolg zijn.

Tegelijkertijd diende Identitair Verzet zélf een kennisgeving in om te kunnen actievoeren op net hetzelfde uur én krak dezelfde locatie. Deze kennisgeving werd bevestigd door de gemeente Rotterdam. Dit alles vond plaats op 2 augustus jongstleden middels een aantal e-postberichten.

De aanvrager van Identitair Verzet stelde zwart op wit volgende vraag per e-post aan de gemeente Rotterdam: “Zoals besproken was er, helaas, nog geen aanvraag ontvangen om op 10 augustus vanaf 1400 een demonstratie beginnend op Plein 1940 te houden om het illegalenbeleid aan te kaarten. Vandaar mijn officiële aanvraag, zodat wij, gemeente en onze groep, alles in goede banen kunnen leiden die dag.” De Adviseur Evenementen en Demonstraties bevestigde 4 minuten later als volgt: “Helemaal prima, ik zal a.s. maandag hopelijk verder informatie hebben ontvangen van de adviserende diensten en anders volgt dan in de loop van de week. Mocht er nog een gesprek ingepland worden dan zal ik dat altijd in overleg met u doen en wat voor iedereen ‘t beste uitkomt op dat moment.”

Het straffe is echter dat er bij de gemeente Rotterdam ‘plotseling’ op 8 augustus toch een ‘kennisgeving’ werd gevonden van de betoging van No Border Camp. Deze zou al in juni bezorgd zijn aan de gemeente. Dit is een probleem voor de gemeente Rotterdam natuurlijk. Deze slordigheid leidt er namelijk toe dat de betoging van No Border Camp, waar een kleine 200 schoelies worden verwacht, zal plaatsvinden, maar dat eveneens de acties(s) van Idenitair Verzet zullen getolereerd worden. Hun aanvraag was immers zwart op wit goedgekeurd. Een kortgeding met de vraag tot verbod van de betoging van No Border Camp zou ongetwijfeld Identitair Verzet in hun gelijk hebben gesteld, maar met pakweg 300 man door Rotterdam betogen, terwijl er in dat geval veel meer dan 200 halve en hele hooligans uit zijn op een fysieke confrontatie, is geen ideale uitgangspositie.

De oproep van Identitair Verzet: “We moedigen alle groepen, organisaties, collectieven en individuen om gedecentraliseerde acties en andere initiatieven te verrichten gedurende en na het No Border Camp, of op enige andere mogelijke (legale) wijze iets te ondernemen tegen de asielproblematiek! Wij roepen dan ook op om spontaan te protesteren deze zaterdag. Wees creatief, wees standvastig. De Rotterdamse politie staat blijkbaar elk ‘spontaan’ protest toe in de havenstad deze week.”