Islam in Servië, meer dan ooit

Het ‘Masjid’, huis der islamieten in Novi Sad. Er zijn plannen voor het grootste islamitisch centrum van Europa te bouwen in deze door en door christelijk orthodoxe stad.

Jarenlang al reis ik regelmatig naar de Balkan, meer bepaald Servië en, in mindere mate, Macedonië. Vriendschapsbanden met teruggekeerde asielzoekers brachten me een eerste keer in Macedonië, 1996. Het was er rustig. De mensen sliepen met de voordeur open.

Twee jaar later, zomer ’98, voelde je overal spanningen en ik was er zeker van, het conflict met de Skiptaren (wij spreken verkeerdelijk over Albanezen) zou in de Macedonische stad Tetovo beginnen, het centrum van Albanees verzet dat zich richtte op Kosovo, Servië. In Kumanovo ontplofte een bom aan het station waarbij 7 doden vielen, in Skopje waren zeer agressieve betogingen. Tegelijkertijd kreeg Servië er overal van langs omdat de Serven als agressors tegen de Albanezen met de vinger werden gewezen. Op hetzelfde ogenblik merkte ik in Macedonië een eerste langzame, nadien sterk stijgende aanwezigheid van fanatieke moslims, voor 99,9% Skiptaren. Samen met de groei van de islam, groeide de (straat)criminaliteit: drughandel, sigarettensmokkel, geldwisseltruks, overvallen enz… Een eenzame toerist was niet meer veilig. Gedaan met open deuren te slapen, en dikwijls ook gedaan met rustig slapen op zich…

Ottomaans conflict

Dat de oorlog in en om ex-Joegoslavië begin jaren ’90 vorige eeuw voor een belangrijk deel wortels had in de Ottomaanse bezetting, wil zelden iemand eerlijk over de lippen laten komen. Dat het Kosovoconflict van 1999 daar eveneens veel mee te maken heeft, hoor je al evenmin. Men houdt het om allerhande redenen, deels uit intellectuele luiheid, meeloperij en misplaatst politiek correct handelen, bij verdrukking van de Albanezen door de destijds ‘communistische’ Serviërs. Een goedkope en onjuiste uitleg.

De Ottomanen versloegen de Serviërs bij de slag van het Mereldveld (Kosovo Polje, 28 juni 1389) en hun Skyptaarse afstammelingen (waarvan wij denken dat het Albanezen zijn) gaan nog steeds door met de agressie tegen en het verjagen van niet-islamitische Serviërs (er is een islamitische minderheid Serviërs, de Koranći) en de Roma-minderheid. Vandaag de dag zitten duizenden Romavluchtelingen her en der verspreid over Servië, onder meer in het grote krottenkamp Veliki Rit in Novi Sad. Deze Roma, voornamelijk leden van de Ashkalije-stam (vertaal letterlijk de zwarten) spreken nog Romane (aan het Sanskriet en hedendaagse Hindi verwant) maar veeleer het hen opgedrongen Skiptaar, de taal van de huidige bevolking in Kosovo.

Skiptaar of Albenees is moslim

Skiptaar is géén Albanees, wel een dialectisch afgeleide ervan doorspekt met tal van andere leenwoorden uit voornamelijk het Servisch, Roemeens, Turks, Grieks en Romane. Een Skiptaar kan geen conversatie voeren met een Albanees die het officiële Albanees (Toskisch) spreekt. Het enige waar ze elkaar in verstaan is de blinde haat naar de niet-Skiptaren enerzijds en de islam die symbool staat voor de overwinning op alles wat Slavisch en christelijk is anderzijds.

De ‘bevrijdende westerling’ heeft de islam meer dan ooit een stevige positie gegeven in Kosovo en Albanië. Een verdienste die ons nog zuur zal opbreken.

Hoe zit het in de rest van Servië met die islam?

Eerder zagen we al een zeer snel radicaliserende islam in onder meer de Macedonische stad Kumanovo en in de hoofdstad Skopje. Plots verschenen vrouwen in bourka, in de periode kort voor en meteen na de Kosovo-oorlog. Ze zijn vandaag niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Macedonië. De wind schijnt dramatisch genoeg over te waaien naar Servië. Het zuiden was al vergeven van moskees, maar nu groeit er ook een uiterst strenge radicale islam bij de Romavluchtelingen in Novi Sad, hoofdstad van de Vojvodina en alsnog sterk orthodox.

Ongezonde vaststellingen

Een jaartje geleden zag ik in de vermelde zigeunerwijk een illegale moskee. Ze is er nog steeds en er is een kleine maar langzaam groeiende groep voornamelijk jonge mannelijke zigeuners die met groot fanatisme de islam belijden. Uiteraard kunnen ze de Koran niet lezen en snappen er nog minder van. Het analfabetisme is de norm. De nep-identiteit van ‘moslim’ trekt natuurlijk de leeglopers en andere nietsnutten aan die zich een élan willen aanmeten. Dankzij die fameuze islam zijn ze immers ‘iemand’, denken ze toch, en kunnen ze als haantjes de voorsten door de straten paraderen.

De jonge heren maar ook enkele oudere mannen transformeren in Afghaan, Pakistaan, Palestijn, Arabier, Marokkaan wat kledij betreft. Hun haartooi is ‘profetisch’ en baarden blijven staan, geen schrik meer van luizen en vlooien. De vrouwen, van bejaarde oma’s tot jonge zusjes van 5 jaar, zijn ingepakt in hoofddoeken en Arabische rokken en broeken. Nooit gezien. De houding van deze jonge mannen is meer dan opdringerig en dramatisch zelfbewust. Niemand durft met hen te spreken en men gaat ze uit de weg.

“Vidi? Terroristi! Muslimanski!”

Een zigeunerjongen van een jaar of 13 weet me meer te vertellen. Ouderen zwijgen. “Ze hebben allemaal veel geld, die muselmannen.” “Geld?”, vraag ik, “Hoezo? Niemand werkt hier tenzij wat in het zwart?” De jongen lacht en zegt: “Ima pare, i sve!” (Ze hebben geld, en veel.) Ahzo? “Ja, ze dealen cocaïne en ze overvallen mensen in de stad. Ook kinderen. Ik steek mijn geld nu in mijn kous want ze hebben me al een keer gepakt en ondersteboven gehouden en geschud om mijn geld te pikken toen ik naar de winkel moest. Het zijn slechte mensen. Ze overvallen zelfs vrouwen! Ze hebben veel geld. Je moet er voorzichtig mee zijn.” “En de politie?”, zo vraag ik me af. “Die komen hier niet. Nooit, soms ja, als er eens gevochten wordt ofzo maar dat is bijna nooit. Die muselmannen zijn hier bijna baas. En zie je hun stomme kleren? Wie draagt dat? Dat is niet van ons. Je moet goed op je geld letten hoor en er niet mee spreken. Het zijn slechte mensen.”

Leidt islam tot burgerconflict?

Tja, de waarheid komt uit een kindermond. De jongen sprak duidelijk zijn ouders na. In de huiskamer maken zigeuners zich zorgen. Ze vrezen dat Serviërs een raid zullen uitvoeren op hun wijk door die gekken die zich in Talibans verkleden en er hun gedrag naar hebben. “Want die Servische mensen zien het verschil niet mijnheer. Wij zijn allemaal bruine mensen en die terroristen zijn ook Roma maar die spreken nu nog maar alleen Skiptaar en willen geen Servisch spreken en ook geen Romane. Die gaan ons grote problemen geven. Als die niet weggaan, dan moeten wij hier weg. Sssst… Daar zijn ze. Zie je?”

Moeten we ons straks aan een nieuwe toevloed asielzoekende Roma, deze keer uit Servië, verwachten? En zijn het dan echte asielzoekers, wegvluchtend van de islam die hen eerder verjoeg uit Kosovo? Onder meer de zich verspreidende islam maakt het Romavraagstuk nog groter dan ooit. Is er een oplossing? Al eeuwen zijn de Roma uit hun Indische moederland weggevlucht, vervolgd door… islamitische bendes die hun zoontjes en dochtertjes roofden.

Mahmud van Ghazna (of Ghazni) veroorzaakte de eerste grote exodus na talloze kinder- en andere roofraids. De islam is dus rechtstreeks verantwoordelijk voor de problemen die we, zo’n 1.000 jaar na datum, nog steeds hebben met de Roma. Wat echter als een grotere massa Roma zich zal bekeren tot de fanatische houding van wat nu nog maar een klein handvol idioten is?

5 comments

 1. Een kleine opmerking, Heer KAUWGUM,
  Wanneer in Groot Mogulse tijden islamitsche benden Roma-kinderen roofden, roofden ze die van ROMA-BENDEN, gespecialiseerd in … kinderroof. Vaak roofden die ialamitische benden van de Roma-benden de kinderen terug die die laatsten hen hadden ontroofd. De Roma’s zijn een volk zonder enige toekomstvisie, wiens etische en kulturele waarden nietsdoen, diefstal en prostitutie zijn. Of waarom denkt ge dat de stad Gent onder SP-A(lochtonen) bestuur hemel en aarde beweegt om ze van hun grondgebied te krijgen. Als Vlaming voel ik mij wel geroepen om mensen (van goede wil) te helpen, maar niet om het schuim vab de aarde te onderhouden. Daar ben ik noch Vlaanderen rijk genoeg voor!

  1. Beste Marc,

   Wat u schrijft, is fout. Neemt u mij niet kwalijk. Wat wij als Roma kennen is een verzameling van allerlei al dan niet nomadische stammen, afstammend van vnl. de kaste ‘onaanraakbaren’. Ze leefden in een gebied, zo groot als Europa kan je wel stellen. Het gebied ligt nu in Pakistan en deels in India.
   Het is totaal onjuist te stellen dat de bloeddorstige Mahmoud van Ghazni zijn benden de kinderen terug roofden. Dit is uit de lucht gegrepen. Verder gaat het hier niet over de stelling of ‘de Roma’ (er zijn tientallen stammen en kleine volkeren die onder die Westers uitgevonden noemer vallen, waaronder wel degelijk de dievenbendes maar ook gewone boeren bijvoorbeeld, handwerkers, circusartiesten, musici enz.).
   In dit artikel gaat het over de islam die onder meer in Servië meer dan ooit vast voet aan grond krijgt en dat ze daar de Ashkalije Roma voor gebruiken/misbruiken.
   Wat de Roma zelf betreft, kan ik u een zeer verregaande grondige en correcte info geven maar dat kan dan best bij gelegenheid van een ander artikel. Het is een moeilijke geschiedenis van jawel, vnl. ongeschoolde mensen met een niet erg hoog ontwikkelde cultuur maar er is een maar. En die ‘maar’ kan ik dan best in een ander artikel eens uitwerken. Zo helpen we veel fouten uit de wereld, niet om de Roma goed te praten of wat dan ook, gewoon om de dingen juist te verhalen.
   Het gaat er uiteindelijk in mijn artikel niet om, om (nog meer) Roma naar Vlaanderen te halen, ik stel alleen vast dat er nog meer zullen vluchten (het is volop bezig trouwens) omdat ze zeer veel last ondervinden van net die lieve islamisten… Uiteraard ben ik niet opgetogen met het feit dat velen onze richting uitkomen, het is wel logisch dat ze dat doen. Niet hun, niet onze fout, wel die van de politiek…

 2. yankees en moslims gaan ten onder tesamen, sevie balkan is inderdaad katholiek en orthodox, moslim heeft nooit daar voet aan de grond gekregen… Amerika steunt al qaida taliban moslims… wel ondergang voor beiden soon

 3. Nochtans was Servie vroeger overwegend Orthodox voordat de Yankees met de Mohamedanen samenheulden om toemalig Youslavie te bombarderen !

  1. De Yankees zijn het grootste gevaar voor blank Europa.
   Niet door hun fysieke aanwezigheid maar wel door hun niet aflatende stroom drek uit Hollywood die we iedere dag krijgen opgedrongen via de media.

Comments are closed.