Uitsluiting VB’ers uit ABVV “gaat niet snel genoeg”

vakbonden“De socialistische metaalcentrale vreest dat het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang geen prioriteit meer is voor het ABVV. De vakbond treuzelt met de uitsluiting van Vlaams Belangers,” zegt Karel Gacoms in De Standaard van vandaag. We weten dat de kleurvakbonden geen vriendjes zijn met het Vlaams Belang en dat ze bijgevolg in ware Gestapo-stijl actief op zoek gaan naar VB’ers die én lid zijn van de vakbond én op een lijst voor de verkiezingen stonden.

Deze nazi-praktijken van onder andere het ABVV (het zijn dan ook socialisten voor iets) gaan voor sommigen niet snel genoeg. “Volgens een protocolakkoord tussen de drie vakbondskoepels – ACV, ABVV en ACLVB – kunnen vakbondsleden geen kandidaat zijn voor het extreemrechtse Belang, en moeten ze uitgesloten worden. Het ABVV heeft dat principe opgenomen in de eigen vakbondsstatuten. Op basis daarvan werd eind vorig jaar dus actief gezocht naar Vlaams Belangers die lid zijn van de rode vakbond. Die screening werd georganiseerd door de vijf provinciale afdelingen van het ABVV in Vlaanderen.”

Bij de socialistische bond is niemand rechtstreeks lid van het ABVV zelf, maar van een beroepscentrale die onder de ABVV-koepel actief is, zoals bijvoorbeeld de metaalcentrale, de bediendebond BBTK of de ambtenarenbond ACOD. Het komt aan die centrales, en niet aan de regio’s, toe om de betrokkenen uit te sluiten uit de vakbond, zo lezen we in De Standaard. “In die provincie zijn er van de 27 namen op de zwarte lijst tot op vandaag slechts zeven uitgesloten van wie vijf door de metaalcentrale. Veel te weinig en veel te traag, meer dan een half jaar na de verkiezingen’, zegt Karel Gacoms, provinciaal secretaris van de metaalcentrale in Vlaams-Brabant.

Volgens de ABVV-top is er niks gewijzigd in de politiek tegenover het Vlaams Belang en tegenover vakbondsleden die voor het Belang kandideren bij verkiezingen. “Die horen niet bij ons thuis, dat principe staat niet ter discussie”, zegt de woordvoerster van voorzitter Rudy De Leeuw. “Maar het is niet omdat de procedures traag verlopen dat ze zouden zijn stopgezet”, zegt ze. “Als het gaat om leden die een werkloosheidsuitkering krijgen, bijvoorbeeld, kunnen wij ze niet zomaar uitsluiten. Dan zouden ze zonder inkomen op straat staan. Het komt er op aan om voor hen een alternatieve uitbetalingskas te vinden. Bovendien heeft elke betrokkene recht op verdediging en kan hij of zij beroep aantekenen tegen de uitsluiting. Dat gaat allemaal niet zo snel.”

 

Paniek bij de vakbonden omdat VB’ers niet snel genoeg worden uitgesloten. Gelukkig is er de Vlaamse Solidaire Vakbond – VSV nog, om de uitgesloten leden van de kleurvakbonden op te vangen.

6 comments

 1. Povere reactie, vind ik, Bambi. De traditionele vakbonden bestaan reeds honderd jaar of meer, bezitten massa’s financiële middelen, hebben hun mannetjes in de politiek en de media enz. De VSV moet het met véééél minder doen. Dus in plaats van kritiek te hebben op het handjevol vrijwilligers en idealisten van de VSV zou je er beter aan meewerken, tenzij je vindt dat ABVV, ACV en ACLVB het goed doen natuurlijk. Dan zullen we nog steeds geen massa-manifestaties kunnen houden, maar dan zijn we toch al met zes in plaats van met vijf.

  1. Tja, ik bén lid, maar word van niks- laat staan van zo’n actie’s-op de hoogte gehouden…zo valt er niet veel aan mee te werken natuurlijk. ABVV, ACV en ACLVB doen het niet goed idd., maar nog altijd veel beter dan de VSV-want iets is natuurlijk nu eenmaal beter dan niets. En heeft de VSV ook geen mannetjes in de politiek dan? Heeft het VB ineens geen geld meer?

   1. Het klopt dat de VSV organisatorisch nog niet helemaal op punt staat. Maar je kan ook niet alles in één keer verwachten, dat is juist mijn punt in mijn vorige reactie: de traditionele vakbonden berusten op structuren die al decennialang bestaan en die al lang geleden wortel hebben geschoten in de bevolking. En wat belangrijker is: hun mannetjes in de politiek zitten in de machtscenakels van het Belgische establishment, d.w.z. in die structuren die er écht toedoen en waar het VB wordt buitengehouden. Het is niet omdat je over parlementairen en geld beschikt dat je met één vingerknip een beslissende invloed op het beleid hebt.

 2. Laat ik nu toch denken dat we in een vrij land leefden waar iedereen het recht had om te stemmen zijn partij van keuze, zonder dat daar bepaalde nadelen aan verbonden zouden zijn?
  Ik denk dat ik maar weer verder droom…

 3. Het nadeel van Vlaamsbelanger is natuurlijk ook dat de kleurvakbonden steun krijgen van de arbeidsrechtbanken en arbeidshoven waar naast de politiek aangestelde magistraten tevens ook hun militanten als lekenrechters, andersdenkenden, los van de bewijslast, kunnen veroordelen. In het geval van het arbeidshof; zonder enig verweer van de gedupeerde. Dat de bewijzen van corruptie, vervalsing van arresten en een aanfluiting van het procesrecht gewoon van de tafel worden geveegd bij een Vlaams nationalist, zonder partijkaart, kan ik zelf getuigen.

 4. En gaat de VSV dan zelf ook eens iets doen, ipv van kritiek te hebben op de andere vakbonden? -“massa” manifestaties van 5 man niet meegeteld uiteraard…;

Comments are closed.