Treinreizigers gegijzeld door miscommunicatie

nmbsJong N-VA is de slechte communicatie rond de zeer laat aangekondigde treinstaking van morgen meer dan beu. Niet enkel worden de, door Jong N-VA vermeldde, duizenden schoolkinderen gegijzeld die wegen een externe afsluitende schoolactiviteit met de klas de trein wilde nemen, ook de 23.000 bezoekers van Graspop in Dessel die met de trein wilden komen, zitten met een vervoersprobleem. Het alternatief vervoer, de trein, is morgen namelijk geen alternatief. Hieronder de persmededeling van Jong N-VA.

Al enkele dagen worden pendelaars en toeristen gegijzeld door de aangekondigde stoorstaking op donderdag 27 juni. De socialistische vakbond heeft op deze dag een stakingsaanzegging gedaan voor 24 uur. Gisteren berichtten diverse kranten over de mogelijke chaos en hinder voor duizenden reizigers, waaronder een zeer grote groep kinderen. Op deze dag wordt de trein immers extra gebruikt door de jeugd wegens allerlei (school)activiteiten.

ACOD Spoor mag dan wel in een persbericht melden dat er geen chaos zal zijn (en dat de actie zich beperkt tussen 10u en 12u), we kunnen niet anders dan dit beschouwen als damage control na de negatieve pers. Op vroegere momenten heeft namelijk diezelfde vakbond gecommuniceerd dat er weldegelijk hinder zal zijn over het hele net.

De reden voor de schandalige miscommunicatie is niet ver te zoeken. Dat het persbericht van ACOD Spoor enkel over Vlaanderen spreekt, moet voor de goede verstaander een rode vlag zijn. Ter illustratie: vanuit de hoek van de Franstalige CGSP Cheminots klonken andere geluiden. Zij verklaarden duidelijk: “Morgen syndicale actie, met alle gevolgen van dien. Reken niet op een trein”. Daarnaast melden allerhande media dat het station Charleroi-Zuid gesloten zal zijn op donderdag. Indien dit het geval is, wees dan maar zeker dat de ‘hinder’ niet beperkt blijft in Vlaanderen. Vanuit Charleroi vertrekken immers treinen naar Antwerpen.

Uit dit debacle blijkt eens te meer dat er in Vlaanderen en Wallonië een andere visie bestaat over het principe staken en de communicatie hieromtrent. Jong N-VA betreurt deze onduidelijkheid. De reizigers, waaronder kinderen die een leuke dag tegemoet moesten gaan, worden hier de dupe van. Niemand weet of morgen de treinen vlot zullen rijden. Wat wil de socialistische spoorvakbond hiermee bereiken? De vakbonden en de NMBS hebben reeds een slechte reputatie, dergelijke wantoestanden zullen dit enkel maar verergeren.

Jong N-VA eist daarom transparantie over deze actie: stel de reiziger gerust of waarschuw ze op een correcte manier. Wil de vakbeweging wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak in de toekomst niet verworden tot een irrelevante factor in de samenleving, wordt het de hoogste tijd eindelijk eens naar deze samenleving te luisteren en er dan ook naar te handelen.

3 comments

  1. Misschien hoopt de NVA zoals steeds ook bij de NMBS enkele bestuursfuncties te verkrijgen, opdat ze hun kritiek zouden stilleggen en zoals gewoonlijk mee zouden stemmen met hun politieke vriendjes.

  2. “de trein altijd een beetje reiz….. heu RETARD” !

    1. “Platten band” is een politiek-correct excuus dat treinvertraging kan wettigen !

Comments are closed.