Verjonging op komst bij Voorpost en VVB

lucvermeulenEen nieuwe generatie laten aantreden om het werk van een oudere generatie over te nemen: ziedaar de opdracht waar elke organisatie voor staat die politiek relevant wil blijven.  En dus wordt er zowel binnen de Heelnederlandse beweging Voorpost als de Vlaamsnationale Vlaamse Volksbeweging (VVB) ijverig nagedacht over een aflossing van de wacht.

Bij Voorpost neemt de aflossing wel echt concrete vorm aan.  In de uitnodiging voor de radicale sporenherdenking op zaterdag 29 juni om 19 uur in Schilde (Dienstencentrum Schoolstraat) kondigt actieleider Luc Vermeulen aan dat hij na 37 jaar zijn functie overdraagt aan een jonge kracht.  Wie het wordt, dat gaan we hier nog niet verklappen; wie het wil weten, moet er op 29 juni maar bij zijn, en we brengen daarvan uiteraard meteen verslag uit.  Vermeulen is een monument in de beweging en veteraan van ontelbare acties; het jonge grut dat in zijn voetsporen treedt zal vele boterhammen mogen eten.  Maar de voorbije jaren is inderdaad een generatie gegroeid die in staat is het roer over te nemen – ook al zal Luc wel altijd in de buurt van de barricaden te vinden zijn.  Op de shortlist: Wim De Winter, Nick Van Mieghem, Björn Roose;  wie een gokje wil wagen is welkom in onze reactiemodule…

guidomoonsOok de Vlaamse Volksbeweging (VVB) denkt ernstig na over de toekomst.  Het ledenblad ‘Doorbraak’ werd zopas onder leiding van Pieter Bauwens en Peter De Roover min of meer losgekoppeld van de organisatie om een op zichzelf staand maandblad te worden, dat op termijn zelfstandig wil worden.  Op die manier wil men een mediakanaal creëren waarin de ‘Vlaamse’ stem duidelijker aan bod komt.  Daarnaast wordt nagedacht over de opvolging van voorzitter Guido Moons, de voormalige TAK-woordvoerder die de VVB al vele jaren leidt, na het vertrek van Jan Jambon richting N-VA.  Een jongere voorzitter zou in de pijplijn zitten.  Hier bestaat het lijstje uit Stef Storme, minder publiek bekend maar al vele jaren een vaste waarde;  ondervoorzitter Pieter Vandermoere, zeer actief oud-KVHV’er; en Bart De Valck, woordvoerder van TAK.  Ook hier mag u uw pronostiekje onderaan zetten…

Dat men zich trouwens niet vergist omdat beide organisaties hier tegelijk behandeld worden: ze verschillen grondig.  Voorpost is uitgesproken rechts-nationalistisch en neemt consequent standpunt in tegen islamisering en massa-immigratie, de VVB beperkt zich tot de Vlaamse zaak: ze telt in haar rangen dan ook mensen van rechts tot links.

Het is een goede zaak dat de Vlaamse beweging in de aanloop naar het belangrijke politieke jaar 2014 de tijd neemt om haar interne werking te actualiseren en te vernieuwen.  Stilstaan is ten onder gaan; verandering en verjonging is de koers naar nieuwe ideeën en energie.

18 comments

 1. Wie het zal zijn is waarschijnlijk geweten, namen doen er nu niet toe, wat wel zeker is Luc zal nog wel enkele jaren aan de zijde moeten staan van de nieuwe man die de fakkel overneemt ! Toch sucses gewenst ! Houzee .

 2. Luc heeft dat goed gedaan en doet dat nog goed,en we zullen hem missen,maar Nick gaat dat zeker ook goed doen

 3. Ik denk dat het de Nick zal wezen, Wim is ook een zeer sterke kandidaat maar heeft een drukke agenda, Luc zal altijd de schaduw zijn van de verkozene,zijn inbreng heeft veel bijgedragen tot de motivatie van velen ,dank daarvoor Luc
  Houzee

 4. Luc, jij bent een groot leider binnen de Vlaamse beweging,
  het is fijn dat jij nog zelf je opvolger hebt geleid en opgeleid.
  bedankt voor al die jaren inzet, voor het vele werk dat je verricht hebt voor Vlaanderen.
  ik hoop dat je nog heel veel jaren gezond aan je millitantn hun zijde zal staan.

  hopelijk mag jij nog bij leven de onafhankelijkheid van ons Vlaanderen beleven.

  Houzee! Julia De Caluwé

 5. Luc Vermeulen, jij hebt mijn respect en bewondering voor het vele werk en je berekenbare paraatheid gedurende vele jaren. Dank zij mensen als jij was er actie, en was actie mogelijk. Bedankt.

  1. Ik kan het niet beter verwoorden dank je luc !!!!

 6. Wim De Winter, of ik begin hier met kak te werpen.

 7. Met een doorwinterde mentor als Luc Vermeulen kan die opleiding tot aflossing van de wacht niet verkeerd gaan ! Veel succes toegewenst aan Luc en zijn discipelen ! Het is voor de Goede EigenVolkse Zaak !

 8. Spijtig voor mijn duidelijk ook hier talrijk aanwezige fans * ironiemodus uit *, maar ik sta niét op de “shortlist”. Nooit zelfs maar in de buurt van die “shortlist” geweest eerlijk gezegd :-)

 9. Luc, chapeau voor al die jaren ! Ge zijt nen toffe gast !

 10. Ik denk dat het bij VoorPost, Wim De Winter zal zijn.

  1. Proficiat Luc voor al die jaren op de baricaden. Spijtig genoeg kan ik er niet bij zijn maar de dag dat Vlaanderen onafhankelijk wordt kom ik terug uit de Filipijnen om mee te vieren.

Comments are closed.