Vlaams Belang legt ‘fiscale onrechtvaardigheid’ Oxfam bloot

belastingenEen week geleden organiseerde het Financieel Actie Netwerk (FAN), dat bestaat uit de drie kleurenvakbonden en organisaties zoals Oxfam Solidariteit, hun derde ‘Tax Justice Day’. Het evenement is een aanklacht tegen de volgens hen misleidende ‘Tax Freedom Day’ van het consultancybedrijf PwC (PricewaterhouseCoopers), dat elk jaar berekent vanaf wanneer een werknemer stopt met af te dragen aan de staat en eindelijk voor zichzelf begint te werken.

FAN verwijt bedrijven belastingen te ontwijken – of zelfs te ontduiken – via allerhande fiscale spitstechnologieën om toch maar zo weinig mogelijk af te dragen aan de staat. Onder het mom van ‘fiscale rechtvaardigheid’ volgt daarna het onvermijdelijke pleidooi voor rechtvaardigere belastingen, een vermogensbelasting, om het ‘geld te halen bij wie veel geld heeft’ en ‘een einde te maken aan een systeem van fiscale onrechtvaardigheid’. Je zou bijna tranen in de ogen krijgen van zo’n belangeloos altruïsme…

Het Vlaams Belang wou wel eens weten hoe ondernemingen het dan wél op een ‘fiscaal rechtvaardige’ manier zouden moeten aanpakken en vroeg bij de Nationale Bank de jaarrekening van ‘Oxfam Fairtrade’ op. In het boekjaar 2010-2011 maakte de multinational een winst voor belastingen van 132.712 euro, waarop 355 euro belastingen werden betaald. Het boekjaar 2009-2010 werd afgesloten met een winst van 205.939 euro waarop 0 euro belastingen werden betaald.

Oxfam Fairtrade maakt om de winst te drukken dan ook graag en gretig gebruik van allerhande technieken, de notionele intrestaftrek in het bijzonder. Fiscaal-technisch niet slecht bekeken, maar in het licht van hun aanklacht tegen ‘fiscale onrechtvaardigheid’ is dit natuurlijk hypocrisie ten top. Links lullen, rechts vullen. Volgens FAN betaalt Electrabel slechts 0,55% belastingen op hun winst, maar volgens dezelfde redenering betaalde Oxfam Fairtrade zelf amper 0,27% belastingen in 2011, of net de helft van Electrabel, die ze oneerlijke fiscale technieken aanwrijft.

Bovendien blijkt solidariteit ver te zoeken bij Oxfam Fairtrade daar de belangrijkste opdracht van het Algemeen Management “nog steeds is te zorgen voor een verhoogde rendabiliteit, ondanks de heersende financiële crisis en de gestegen grondprijzen.” Vlaams Belang stelt dan ook terecht dat voor Oxfam “winstbejag primeert boven de eerlijke verloning van de producent, en dit op kosten van de solidaire koffiedrinker”.

Binnenkort moet de jaarrekening van het boekjaar 2011-2012 worden goedgekeurd door de Oxfam-aandeelhouders. Benieuwd met welke fiscale spitsvondigheden ze ons dit keer zullen verrassen!

One comment

  1. Kijk eens op de wikkel rondom een lat Oxfam chocolade naar het laag cacao percentage er maar in zit in vergelijking tot een van een authentieke kwaliteitschocolade ! Maar wel lullen en zemelzeiken over “rechtvaardige handel”, jawadde !

Comments are closed.