De Vlaamse leeuw Arabisch? Droom maar lekker verder

leeuwopzegelIn Knack heeft de idioot Mark Eyskens nog eens beweerd dat ‘de Vlaamse leeuw Arabisch is’.  Karim van Overmeire dient hem op Facebook van antwoord:

‘In Knack van deze week schrijft Mark Eyskens dat een ‘eminent historicus’ hem uitgelegd had dat de Vlaamse leeuwenvlag in feite ook een Arabisch embleem is. “De bestuurders van Aalst, onder wie enige islamofoben, moeten beseffen dat het overdadig gebruikmaken van de Vlaamse Leeuw een ongewild eerbetoon zou kunnen betekenen aan zijn muzelmaanse ontwerpers en vereerders,” aldus een gniffelende Minister van Staat.

Eyskens borduurt hier verder op het verhaaltje als zou de Vlaamse Leeuw door de Vlaamse graaf Filips van de Elzas zijn meegebracht van de kruistochten. Maar graaf Filips voerde de leeuw al vanaf 1162 op zijn wapenschild, terwijl hij pas in 1177 op kruistocht vertrok. Ofwel bestaat de ‘eminente historicus’ dus enkel in de rijke fantasie van Mark Eyskens, ofwel is hij toch iets minder eminent dan de voormalige minister laat uitschijnen.

Het verhaal van de Arabische oorsprong van de Vlaamse Leeuw is al talloze keren weerlegd, maar het blijft opduiken. Voor N-VA-bashers (en bashers van Vlaams-nationalisten in het algemeen) klinkt het gewoon te goed. Dat het verhaal geen wetenschappelijke basis heeft, is geen bezwaar. Dat geldt overigens voor veel van hun argumenten.

Mark Eyskens is één van die mensen die over zowat alles een uitgesproken mening heeft. Het lijkt me beter om iets minder vaak een uitgesproken mening te hebben, en iets meer dossierkennis.’

markeyskens

8 comments

 1. Zit die “Arabische”(sic) leeuw volgens politiek-correct onderzoek dan in de wijdse “grasvelden” van de Sahara waar de de “Sahara” gnoes, zebra’s en antilopen zouden “grazen ” ???? Eens temeer wordt bewezen dat PoCo’s een andere “logica”(sic) hanteren dan normale mensen ??????

 2. ik denk dat er wel meer leeuwen ergens gedragen werden aangezien die voor moed stond. net zo als er veel raven, adelaars en paardekoppen (niet die van Mark Eyskens) werden gedragen cq gebruikt.

 3. Zeer mooi artikel. Ik was ook altijd overtuigd van hetgeen De heer Eyskens vertelde. Dat blijkt dus een geschiedkundige blunder/leugen van formaat te zijn. De verwijzing naar de tekst van de heer Storme is verhelderend. Nog één zaak blijft nu pen. Wat hadden de Graven van Vlaanderen op hun wapenschild voor Filip van den Elzas? Of in andere woorden: was hij de eerste graaf die de leeuw op zijn schild voerde?

 4. Droom maar lekker verder van een vlaamse leeuw, het beest dat die gasten voor hun kruistochten gebruikten was geen leeuw maar een luipaard. Geschiedvervalsing is echt een typische ziekte voor nationalisten.

 5. Eyskens is duidelijk seniel aan het worden.(dat was hij wss al lang)
  Ik heb er alleszins leedvermaak in dat zijn tsjevenpartijke al decennialang zwaar verliest.:)

 6. Als ik me niet vergis, verbiedt de islam afbeeldingen van dier en mens. Vandaar dat vele islamitische heersers een bloem of iets dergelijks als symbool in hun vlag, schild ed. voerde.
  De afbeelding van een leeuw gevoerd door moorse strijders zou in strijd zijn met hun religie.
  Bovendien was de leeuw een heraldisch symbool dat niet uitsluitend in Vlaanderen gevoerd werd. Denk maar aan Richard Leeuwenhart, die de leeuw al in zijn wapenschild voerde voor hij op kruistocht trok.

  Althans, dat is toch wat ik ooit eens ergens opgepikt heb.

 7. zet zijn absurde ideeen buiten samenmet zijn schilderijen of wat daar moet voor doorgaan

Comments are closed.