Jongen van school gestuurd omdat hij messentrekker vloerde

BriarIn het Canadese Calgary werd een jongen door zijn school berispt en naar huis gestuurd omdat hij belette dat een medeleerling zou worden neergestoken door een andere leerling. De school ziet het probleem niet: “Wij wensen geen heldengedrag in onze school.”

Het verhaal zit zo. De dertienjarige Briar MacLean zat in de studieklas en merkte op hoe een leerling een andere leerling begon te duwen en te poken. Op een gegeven ogenblik werd het slachtoffer in een houdgreep rond de nek genomen door de belager en Briar hoorde hoe op hetzelfde ogenblik een mes werd open geklikt.

Meteen sprong Briar recht en tackelde de messentrekker onderuit. Tevens trok hij de aandacht van de leraar die zich op dat moment nog steeds aan de andere kant van de klas bevond. Wat volgde is onvoorstelbaar. Briar mocht aanvankelijk blijven zitten, maar werd enkele uren later bij het schoolhoofd geroepen. Daar kreeg hij een berisping en zijn moeder werd erbij gehaald. Het bevoegde schoolhoofd zei dat “heldengedrag niet vergoelijkt wordt op de Sir John A. Macdonald junior high school”.

Briar verdedigde zijn daad door te stellen dat de leerling waarschijnlijk zou zijn neergestoken indien hij als getuige eerst de leraar had moeten roepen. “Dat is goed mogelijk,” zei de onverbiddelijke dame, “maar dat is het punt niet. Het punt is dat we geen heldengedrag tolereren.”

De dader met het mes mocht op school blijven en Briar werd naar huis gestuurd. Op de webstek van de school schreef de schooldirecteur dat Briar uiteindelijk toch niet werd gestraft, maar dat hij wél de leraar had moeten verwittigen in plaats van de held te willen uithangen met gevaar voor zijn eigen leven.

Only in Absurdistan…

3 comments

  1. Op die school willen ze blijkbaar alleen maar volgzame watjes kweken. De school van de eenheidsworst. En wat hebben ze met de messentrekker gedaan?

  2. Was het werkelijk een mes?
    Zoja, dan kon deze leerling zelf het slachtoffer van een steekpartij geworden zijn. De school gebruikt de verkeerde woorden om dit duidelijk te maken.
    Ik denk niet dat deze leerling dit gedaan heeft om “de held uit te hangen”, het is verdediging. Aan het eind van de dag zou het onredelijk en onjuist zijn om deze leerling te bestraffen, men moet zichzelf (en anderen) mogen verdedigen. Anders zou men een schaap in een kudde die van een klif afloopt zijn.

Comments are closed.